Bursa de valori din New-York

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange-NYSE) este cea mai mare si cea mai veche bursa de valori din Statele Unite ale Americii, si-a inceput activitatea inca din secolul al XVIII-lea, cand a fost initial destinata pentru a servi la plata datoriilor de razboi ale guvernului nou-createlor State Unite ale Americii. Ulterior s-a dezvoltat in asa masura incit sa indeplineasca rolul primordial pe care o piata bursiera organizata il are: procurarea capitalului pentru societatile listate, prin mobilizarea disponibilitatilor banesti ale investitorilor individuali si institutionali.

in anul 1790, in Statele Unite ale Americii se puteau tranzactiona doar doua tipuri de titluri: obligatiuni de razboi emise pentru a acoperi o datorie de razboi de 80 de milioane de dolari si actiunile primei banci centrale americane, Bank of United States.

Brokerii si dealerii vindeau si cumparau aceste titluri in birouri, cafenele, piete in jurul Wall Street-ului. in lipsa unui loc bine stabilit si a unui program de tranzactionare, vinzatorii si cumparatorii trebuiau sa se caute unii pe altii prin tot orasul, ceea ce facea ca aceasta piata sa nu aiba o prea mare lichiditate.

Abia in 17 mai 1792 toate aceste probleme au fost rezolvate, brokerii new-yorkezi semnind un document prin care conveneau sa tranzactioneze titlurile doar intre ei. in acest fel, cea mai mare bursa de valori din lume si-a inceput existenta datorita unui simplu document intitulat The Buttonwood Agreement, al carui nume a fost inspirat dupa locul de intilnire al brokerilor , sub un copac la numarul 68 Wall Street.

De abia un sfert de secol mai tirziu, in 1817, brokerii de pe Wall Street au dat organizatiei lor un nume: New York Stock and Exchange Board ( scurtat in 1836 la New York Stock Exchange) si au impus reguli stricte de desfasurare a tranzactiilor precum si desemnarea unui presedinte.

in 1817, la Bursa din New York erau listate treizeci de titluri (actiuni). in fiecare zi lucratoare presedintele sedintei striga numele celor treizeci de actiuni, una cite una (sistemul "call"). La fiecare nume, brokerii faceau oferte de cumparare si de vinzare pentru titlul respectiv, in cadrul unei licitatii deschise. Atunci ca si acum, numai brokerii membri ai bursei puteau vinde si cumpara titluri in ringul de tranzactionare. in 1817, dreptul de a deveni membru al bursei costa 25 de dolari, in 1827 crescuse pina la 100 de dolari, in 1848 pretul ajunsese la 400 de dolari. iar in prezent un loc ("seat") in ringul de tranzactionare costa aproximativ 1 milion de dolari, pentru a deveni membru al bursei fiind necesara si respectarea unor conditii financiare si profesionale foarte stricte. Membrii purtau joben si haine cu "coada de rindunica", ca si "uniforma" speciala si erau votati de membrii existenti.

Expansiunea spre vest a tinerei natiuni americane, conditiile economice favorabile precum si inventarea telefonului (prin intermediul caruia tranzactiile au devenit accesibile investitorilor din toate colturile Statelor Unite) au facut necesare, in 1872, extinderea duratei sesiunilor si renuntarea la sistemul "call" in favoarea tranzacttonarii continue a tuturor titlurilor listate, pastrind insa licitatia.

in prezent, alaturi de New York Stock Exchange in Statele Unite ale Americii functioneaza alte sase burse de valori ( American, Boston, Cincinnati, Chicago, Pacific si Philadelphia Stock Exchange), precum si piata extrabursiera Nasdaq (OTC-Over The Counter Market) unde sunt tranzactionate actiunile companiilor care nu indeplinesc conditiile de listare impuse de burse.

Din 1978, cele opt piete au fost legate printr-o retea electronica de comunicatii numita Intermarket Trading System (ITS), care permite tranzactionarea prin intermediul calculatorului pe oricare din pietele mentionate.

New York Stock Exchange este o piata de licitatie, tranzactionarea titlurilor listate avind loc prin intilnirea in ringul bursei a ordinelor deschise de vinzare si cumparare ale membrilor NYSE, care actioneaza in numele investitorilor lor individuali sau institutionali. Fiecare actiune listata la bursa din New York este alocata unui broker specializat, care tranzactioneaza numai o anumita categorie de titluri intr-un loc bine definit. Toate vinzarile si cumpararile respectivelor actiuni au loc in acest loc fix, numit post de tranzactionare (trading post). Vinzatorii si cumparatorii, reprezentati de brokerii din ring, se intilnesc in acest loc pentru a obtine cel mai bun pret pentru un anumit titlu. La inceputul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de valori din New-York .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 111 cuvinte
Nr caractere:
5 686 caractere
Marime:
18.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
bursa, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Bîrsan Tatiana
Sus!