Bursa de mărfuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparitia bursei de marfuri a fost dictata de reformele economice ce au loc in Republica Moldova, modificarea relatiilor economice si stabilirea unor relatii bazate pe principii de piata precum si de necesitatea existentei unui mecanism ce ar permite crearea conditiilor necesare pentru interactiunea cererii si ofertei si determinarea preturilor de piata pentru diferite categorii de marfa. Tranzactiile bursiere au la baza principii echitabile de organizare a licitatiilor bursiere, dand posibilitate tuturor doritorilor sa-si expuna cererile si ofertele in conditii egale de piata. Mentionam faptul ca mecanismul bursier asigura accesul tuturor agentilor economici la cererile la cumparare si ofertele la vanzare plasate. Problematica crearii unei burse de marfuri in Republica Moldova a fost destul de activ studiata pe parcursul anilor 1999-2002, apelindu-se la o anumita etapa la ajutorul specialistilor bursieri din tarile vecine Romania si Ukraina. Se preconiza chiar si creare la Chisinau a unei filiale a Bursei de Marfuri din Bucuresti. In cele din urma s-a ajuns la concluzia de a crea bursa de marfuri cu aportul specilistilor autohtoni in domeniu, fiind implicati in calitate de fondatori doar companii autohtone. Tinand cont de necesiatatea evidenta a aparitiei bursei de marfuri si importanta acesteea in sporirea transparentei econmiei nationale, principalul promotor al procesului dat a fost Guvernul Republicii Moldova, care la 9 iulie 2002 aproba Hotararea nr. 899 "Cu privire la stimularea comertului bursier".

Notiunea de bursa de marfuri

Bursa de marfuri este o institutie care organizeaza comertul de bursa pe baza de standarde sau mostre de marfuri, efectuat intr-un local prestabilit acestui scop (sala bursei) si la o anumita data si ora, conform regulilor de bursa.

Bursa de marfuri are dreptul sa-si desfasoare activitatea numai dupa obtinerea licentei in conformitate cu legislatia.

Bursa de marfuri este in drept sa deschida filiale si alte subdiviziuni separate in conformitate cu legislatia.

Tipurile principale ale burselor de marfuri

Dupa criteriul de admitere a participantilor la licitatiile de bursa se deosebesc burse de marfuri deschise si inchise.

La bursele de marfuri deschise, tranzactiile se incheie intre intermediarii bursei si vizitatorii bursei atit independent, cit si prin intermediari.

La bursele de marfuri inchise, tranzactiile se incheie numai intre intermediarii bursei, care reprezinta interesele atit ale participantilor la bursa, cit si ale vizitatorilor ocazionali si actioneaza in numele acestora.

In functie de caracterul activitatii lor, bursele de marfuri pot fi specializate si generale.

Bursele de marfuri specializate efectueaza operatiuni cu anumite categorii de marfa fizica.

La bursele de marfuri generale, operatiunile se efectueaza cu toate categoriile de marfuri.

Asociatiile si uniunile burselor de marfuri

Bursele de marfuri sint in drept sa se asocieze benevol in asociatii si uniuni, daca aceasta nu este in contradictie cu scopul activitatii lor si cu cerintele legislatiei antimonopoliste.

Asociatiile si uniunile burselor de marfuri nu sint in drept sa desfasoare activitate de bursa.

Functiile de baza ale bursei de marfuri

Functiile de baza ale bursei de marfuri sint:

organizarea licitatiilor de bursa;

elaborarea pachetului de contracte tip pentru tranzactiile de vinzare-cumparare;

stabilirea cererii si ofertei reale, precum si a proportiilor formate ale schimbului de marfuri comercializate sau schimbate la bursa;

d) crearea conditiilor pentru stabilizarea preturilor si proportiilor schimbului de marfuri;

e) cotarea preturilor la marfurile de bursa;

f) organizarea, tinindu-se cont de cererea si oferta reale, a operatiunilor de schimb de marfuri pe baza avantajului reciproc;

g) informarea tuturor participantilor la licitatiile de bursa, dupa caz, despre degradarea partiala a calitatilor de consum ale marfii propuse la bursa;

h) punerea la dispozitia participantilor la licitatiile de bursa si altor persoane fizice si juridice interesate a informatiei despre marfurile de bursa.

Domeniul de activitate a bursei de marfuri

(1) Bursa de marfuri este in drept sa desfasoare activitate care este nemijlocit legata de organizarea comertului de bursa.

(2) Actiunile bursei de marfuri care au drept scop ori consecinta inlaturarea sau limitarea concurentei in cadrul comertului de bursa se considera ilegale, iar acordurile incheiate in legatura cu aceasta, nule.

Marfurile de bursa

(1) Marfa de bursa este marfa de un anumit fel si o anumita calitate aflata in circulatie, inclusiv contractul standard si conosamentul la marfa respectiva, admisa, in modul stabilit de bursa de marfuri, la comertul de bursa.

(2) Marfa de bursa trebuie sa fie calitativ omogena, cu parametri calitativi comparabili in decursul unei anumite perioade de timp si plasata in loturi interschimbabile, ceea ce permite negocierea ei conform calitatilor declarate sau mostrelor.

(3) De calitatea marfii comercializate la licitatiile de bursa si de corespunderea acesteia standardelor raspunde bursa. La cererea oricarui participant la negocieri, bursa este obligata sa organizeze expertiza calitatii marfii comercializate prin intermediul licitatiilor de bursa.

(4) Nu sint marfuri de bursa bunurile imobiliare, obiectele proprietate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de marfuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
398 128 cuvinte
Nr caractere:
4 388 831 caractere
Marime:
70.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
burse, marfuri, bunuri
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!