Prezentarea unei Baze de Date - Access

Extras din referat Cum descarc?

O baza de date (BD) reprezinta o colectie de date integrata, anume structurata si dotata cu o descriere a structurii si a relatiilor dintre date.
Un ansamblu structurat de date inregsitrate pe suporturi accesibile calculatorului pentru a satisface simultan mai multi utilizatori de o maniera selectiva si intru-un timp oportun, se numeste baza de date in conceptual lui C.Delobel si M. Adiba. 
Baza de date este un ansamblu structurat de date ce contine structuri de date legate functional intre ele.
Bazele de date sunt gestionate unitar prin programme dedicate, numite sisteme de gestiune a bazelor de date (SGBD).
Exemple de baze de date : baze de date distributie, baze de date on-line, SQL, ACCESS, ORACLE
Modele de reprezentare a datelor
1. Modelul ierarhic
Modelul ierarhic a fost primul model utilizat in bazele de date, avand la baza structura arborescenta, in care un parinte poate avea mai multe noduri copil, in timp ce un nod copil poate avea un singur nod parinte.
Reprezentari grafice ale relatiilor (legaturilor) care pot exista intre tipurile de inregistare:
- relatie 1:1 - se considera tipul de inregistare persoana si rol
- relatie 1:n - se considera tipul de inregistrare factura si furnizor
- relatie m:n - seconsidera tipul de inregistrare factura si produse
O baza de date ierarhica este formata dintr-un set de inregistrari care sunt interconectate prin intermesiul unor legaturi.
2. Modelul retea
Modelul retea are la baza structura de tip retea. Acest model este similar cu modelul ierarhic, un nod parinte putand avea mai multi copii, deosebirea constand in faptul ca un nod copil poate avea mai multi parinti.
In ceea ce priveste reprezentarea grafica a relatiilor care pot exista intre tipurile de inregistrari acestea sunt similare modelului ierarhic, si anume 1:1, 1:n, m:n.
3. Modelul relational
Baza de date privita prin modelul relational apare ca o colectie de relatii (tabele), in care fiecare coloana reperzinta un atribut distinct, iar fiecare rand, un tuplu distinct; de unde si apare apelativul de tabela bidimensionala.
Familia de multimi pe care este definita relatia se numeste domeniu. Numarul de tupluri reprezinta cardinalul relatiei.
Tuplul reprezinta inregistrarea, iar valorile tuplului repezinta valorile campului unei inregistrari.
Atributul este un element invariabil. El este identificat prin:
- nume
- tip
- dimensiune
4. Modelul obiect
Modelul orientat obiect se bazeaza pe urmatoarele concepte : obiect, abstractizare, incapsulare, mostenire, polimorfism. Acest model permite modelarea directa a realitatii prin intermediul obiectelor definite ca entitati cu identitate proprie si caracterizate prin stare si comportatment.
Gestiunea bazelor de date.
Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD) este acel sistem de programe care faciliteaza si supervizeaza introducerea de informatii in baza de date, actualizarea si extragerea din baza, controlul si autorizarea accesului la date. Un sistem de gestiune a bazelor de date trebuie sa fie capabil sa indeplineasca urmatoarele functii:
* de descriere ,care rezida in definirea structurii datelor, a relatiilor dintre acestea si a conditilor de acces la informatile continute in baza de date;
* de actualizare, care presupune inserarea, redactarea si suprimarea datelor;
* de interogare a bazei de date, care permite obtinerea diferitor informatii din baza de date conform unor criterii de cautare;
* de obtinere de date noi, care consta in prelucrarea informatiei initiale in scopul obtinerii unor totaluri, medii etc.;
* de intretinere, care consta in crearea copiilor de rezerva, compactarea bazei de date si repararea ei in cazul deteriorarii;
* de securitate a datelor, care rezida in protejarea bazei de date impotriva accesului neautorizat si in atribuirea drepturilor de acces.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea unei Baze de Date - Access.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!