Prelucrarea datelor din LP1 cu ajutorul pachetului econometric Eviews

Cuprins referat Cum descarc?

Caracteristici si clasificari .pag 2
Metode de previziune .pag 3
Metode operative de conducere .. pag 5
Metode pe baza de analiza ..pag 8
Metode de stimulare a creativitatii . .pag 9


Extras din referat Cum descarc?

Caracteristici si clasificari
Metodele de management reprezinta ansamblul de mijloace si procedee cu ajutorul carora managementul influienteaza actiunea elementelor sistemului condus in vederea realizarii obiectivelor stabilite. Utilizarea metodelor moderne de management a fost impusa de cresterea complexitatii sistemelor conduse si a devenit posibila datorita realizarilor teoretice si operationale obtinute de stiinta managerului.
Majoritatea metodelor moderne de management au atat un continut economic, cat si unul social, intrucat in procesul de productie se manifesta interactiunea dintre activitatea creatoare a oamenilor si mijloacele materiale. In aceste conditii, metodele de conducere trebuie sa urmareasca utilizarea eficienta a mijloacelor si instrumentelor de munca, cresterea eficientei activitatii organizatilor, realizarea obiectivelor stabilite si solutionarea echitabila a problemelor umane, afirmarea personalitatii salariatilor, cresterea gradului de integrare a lor in organizatie si cresterea satisfactiei in munca.
Metodele de managemant utilizate in cadrul oraganizatiilor se caracterizeaza prin cateva trasaturi principale: metodele cuprind intreaga organizatie si se integreaza in sistemul de management alaturi de celelalte elemente ( principii, reguli, procedee, instrumente); metodele moderne au un caracter stiintific ; utilizarea metodelor se subordoneaza obiectivelor organizatiei, sunt in consens cu principalele valori si norme sociale si plolitice, multe dintre ele permit cuantificarea stiuatiilor si rezultatelor, tine seama de complexitatea organizatiei, pot fi perfectionate.
Utilizarea metodelor moderne de management trebuie facuta respectandu-se unele conditii si cerinte: metodele sa fie integrate intr-o conceptie generala justa despre activitatea de management, bazata pe cunoasterea temeinica a legilor dezvoltarii sociale; formularea clara a obiectivelor si scopurilor organizatiei; organizarea optima a sistemului decizional; asigurarea concordantei dintre continutul metodei si situatia in 
care se aplica; utilizarea unor noi metode sa nu perturbe, ci sa usureze activitatea de management; aplicarea metodei trebuie bine pregatita; managerii trebuie sa manifeste o preocupare permanenta pentru cunoasterea noilor metode de management; utilizarea metodelor trebuie sa fie eficienta (rezultatele valorice obtinute printr-o metoda trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile prilejuite de aplicarea ei).
Metode ce au drept criterii :
A.Fazele procesului de management, in functie de care distingem;
a.Metode previzionale, grupate dupa:
1.conceptia care sta la baza lor:metode de extrapolare, de comparare si reflexie; 2.modul in care stabilesc legaturile intre prezent si viitor: metode explorative, metode normativa si metode de retroactiune; 3.orizontul temporal al previziunii:metode de previziune pe termen lung (peste 15 ani), pe termen mediu (5-15 ani) si pe termen scurt (sub 5 ani); 4.domeniul in care se face previziunea: metode de previziune tehnologica, financiara, psihosociala, etc.; 5. natura cunostintelor utilizate: Metode discursive si intuitive.
b.Metode operative, folosite in conducerea curenta a activitatiilor economice si sociale. Cel mai frecvent utilizate sunt metodele de management pe baza de: plan, bugete, sistem, proiecte, obiective, rezultate, produs, exceptie, cooperere etc.
B.Obiectul urmarit, in functie de care distingem metode de: optimizare a utilizarii fortei de munca, optimizare a folosirii instrumentelor de productie, pregatire a cadrelor, stimulare a creativitatii, studiere a impactului tehnologic etc.
C.Speciile de operatii logice pe care se bazeaza, in functie de care deosebim metode de conducere: analitice si sintetice, inductive si deductive.
D.Caracterul discursului stiintific urmat, dupa care distingem metode: matematice, statistice, psihologice, sociologice etc. 
Metode de previziune
Anticiparea evolutiei organizatiei constituie o preocupare importanta a conducerii. Studiile asupra viitorului se concretizeaza in eleborarea unor variante de actiune ce sunt folosite in luarea deciziilor.
Metode de previziune frecvent utilizate:
1.Extrapolarea - este o metoda statistico-matematica simpla folosita de multa vreme. Ea consta in prelungirea unor tendinte dincolo de limitele in care au fost constante, pornindu-se de la ipoteza ca evolutia se bazeaza pe ideea stabilitatii de sistem, adica pe ideea ca principalele caracteristici structural-functionale ale organizatiei se vor mentine si in viitor; nu vor interveni factori perturbatori si nu vor avea loc transformari radicale. Aceasta metoda poate fi deci aplicata in sistemele cu o evolutie relativ constanta.
2.Metodele reflexive - stabilesc cauzele si natura deosebirilor viitorului fata de trecut. In acest caz, viitorul nu mai este considerat ca fiind doar o prelungire a tendintelor de pana in prezent. Se pune accent pe deosebiri si pe evidentierea factorilor care determina schimbarile viitoare.
3.Metode normative -  stabilesc diverse norme, regului de activitate si comportament impunand omogenizarea actiunilor individuale in raport cu obiectivele grupului. Metodele normative permit evidentierea cheltuielilor facute si surprinderea abaterilor de la cheltuielile normate, asigura controlul operativ asupra cheltuielilor de productie, permit luarea unor masuri preventive, ofera posibilitati de apreciere a fiecarui lucrator si compartiment in raport cu rezultatele obtinute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrarea datelor din LP1 cu ajutorul pachetului econometric Eviews.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!