Asigurarea, Planificarea si Controlul Calitatii Produselor Softweare

Extras din referat Cum descarc?

1.1. ELEMENTE SPECIFICE CALITATII SISTEMELOR DE PROGRAMARE
Problema determinarii, asigurarii si evaluarii calitatii este o problema destul de veche.Ea a fost abordata de mult timp si a determinat aparitia la sfarsitul anilor '80 a primelor standarde referitoare la calitate I.S.O. 
In anii `70, in SUA s-au intreprins primele studii si cercetari pentru masurarea calitatii in domeniul produselor software. 
Obiectivele acestor studii au fost: 
- definirea cadrului conceptual al calitatii software-ului, pentru a putea specifica obiectivele calitatii pentru produsele software; 
- evaluarea calitatii intrinseci a produselor software pe parcursul dezvoltarii sale.
Trei dintre caracteristicile majore ale software-ului sunt: 
- software-ul poate fi considerat un produs complex daca definim complexitatea prin numarul de componente elementare care-l constituie (software de cateva sute de mii de instructiuni este acum ceva obisnuit); 
- software-ul este un produs imaterial, (ceea ce genereaza a doua mare categorie de probleme, dupa activitatea de testare); 
- software-ul este un produs unic, adica realizarea sa se opreste in momentul in care prototipul este cumparat (sau este gata pentru vanzare). Software-ul nu are o faza de productie de serie. In cazul livrarii catre mai multi clienti, el este doar multiplicat. 
Acestor caracteristici li s-au adaugat incepand cu anii `70 constatarile economistilor, printre care amintim: 
- cresterea exponentiala a costurilor; 
- absenta managementului proiectelor sau modul defectuos al acestuia; 
- numeroase esecuri in dezvoltarea unor produse din domeniul IT; 
- insatisfactia utilizatorilor; 
- mentenanta defectuoasa. Concluziile studiilor au fost grupate pe doua directii de actiune : 
- rationalizarea productiei prin: descrierea proceselor de dezvoltare a software-lui, descompunerea proceselor in faze succesive, definirea entitatilor (activitati si resurse) care pot fi planificate, administrate si evaluate; 
- definirea si punerea in aplicare a procedurilor si tehnicilor care sa permita managementul calitatii produselor software in timpul dezvoltarii acestora. 
Conform standardului ISO-8402, calitatea este ansamblul caracteristicilor unei entitati, care ii confera aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicite. Aceasta se exprima printr-un sistem de caracteristici, nu este de sine statatoare si se defineste in relatia cu anumite persoane -clienti, producatori, furnizori, sau comercianti. Este o variabila continua si presupune satisfacerea atat a nevoilor exprimate, cat si a celor implicite. 
Abordarea calitatii prin prisma orientarii pe produs a condus la obtinerea unor sisteme ale calitatii, denumite si sisteme de calitate traditionale. Acestea determina concentrarea eforturilor companiilor producatoare de software spre reducerea gradului de insatisfactie al utilizatorilor. Ca urmare, concentrarea atentiei se indreapta asupra activitatilor de detectare si corectare a defectelor, prin utilizarea testarilor, auditurilor si inspectiilor. Datele rezultate din masurari statistice, metrici, testari, audituri si inspectii sunt inregistrate si analizate in vederea imbunatatirilor ulterioare. 
In prezent, notiunea de calitate este abordata intr-o maniera moderna care presupune tratarea sa sub forma unui concept dinamic ce leaga calitatea produsului sau serviciului, de alte doua elemente fundamentale: calitatea proiectului si calitatea fabricatiei. In concordanta cu standardelor I.S.O., calitatea fabricatiei reprezinta gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica, iar calitatea proiectului exprima masura in care conceptia produsului asigura satisfacerea cerintelor beneficiarilor, precum si posibilitatea de utilizare la fabricarea produsului respectiv a unor procedee tehnologice rationale si optime din punct de vedere economic, aspect prezentat in figura de mai jos:
in care:
A - reprezinta cerintele beneficiarului; 
B - reprezinta caracteristicile calitatii prevazute in documentatia tehnica; 
C - reprezinta caracteristicile produsului; 
1 - exprima calitatea conceptiei; 
2 - exprima calitatea fabricatiei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea, Planificarea si Controlul Calitatii Produselor Softweare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!