Vitamina C

Extras din referat Cum descarc?

Vitamina C este una dintre cele mai importante si mai problematice vitamine necesare omului.
Istoric
Din punct de vedere istoric, scorbutul este o maladie cunoscuta de mult timp, simptomele ei fiind descrise chiar de egipteni, inca din anul 1550 i.C. Mai recent, afectiunea a fost evidentiata in 1541 de un medic olandez, Echthius, care lucra in Koln, Germania. Acesta a crezut insa ca se afla in fata unei maladii contagioase. In 1540, un explorator francez, Jacques Cartier, descrie un leac pentru scorbut folosit de nativii americani din sudul Canadei, preparat prin tratarea acelor de pin cu apa fierbinte. Prima referire la aceasta boala in literatura engleza apare in Oxford English Dictionary din 1565. Doi medici ai perioadei respective au jucat un rol enorm in diminuarea mortalitatii datorate acestei boli: John Woodall si James Lind. In 1617, Woodall prezinta in The Surgeon's Mate semnele de scorbut si indica pentru tratament sucul de lamaie. Woodall convinge Compania Indiilor de Vest sa asigure acest aliment marinarilor care plecau in calatorii. In 1747, James Lind, ofiter in Marina Britanica, conduce un studiu pe 12 pacienti cu scorbut. El imparte pacientii in 6 grupuri a cate 2 persoane si administreaza fiecarui grup un remediu diferit. Vindecarea apare numai la grupul care a consumat suc de lamaie si portocale. Lind si-a publicat descoperirile in 1753 intr-un Tratat asupra Scorbutului. Abia in 1795 Marina Britanica a adoptat lamaile sau lamaile verzi (lime) ca alimente strict necesare pe mare (motiv pentru care marinarii englezi au fost porecliti "limeys").
Rolurile vitaminei C
Vitamina C, sau acidul ascorbic, este o substanta esentiala pentru formarea colagenului si pentru mentinerea integritatii structurale a tesuturilor de origine mezenchimala (tesut conjunctiv, osteoid, dentina). Vitamina C este cel mai puternic antioxidant pe care il poseda corpul nostru, ea comportandu-se ca un adevarat sistem REDOX celular. Rolurile sale sunt numeroase si extrem de importante. De exemplu, ca agent reducator (alaturi de oxigen, fier feros si un cetoacid) activeaza enzimele care hidroxileaza doi aminoacizi din componenta colagenului. Astfel, procolagen-prolina si lizina sunt transformate in procolagen-hidrioxipro-lina si hidroxilizina. Tot vitamina C faciliteaza absorbtia fierului si absorbtia si activarea acidului folic, intra in metabolismul glutationului, economiseste, prin prevenirea oxidarii, vitaminele A si E, este implicata in metabolismul unor aminoacizi, al unor neurotransmitatori (dopamina, adrenalina, noradrenalina) si al glucocorticoizilor. Nu pe ultimul loc se afla implicarea in apararea antiinfectioasa si antitoxica a organismului.In fine, actiunea sa antiradical liber o face sa fie, probabil, antrenata in multe alte procese fiziologice sau patologice. In atentia oamenilor de stiinta se gasesc numeroase ipoteze referitoare la implicarea si eventuala actiune protectoare a vitaminei C fata de procese cronice si degenerative, in care radicalii liberi joaca un rol central (ateromatoza si complicatiile acesteia, cancerul, cataracta, procesele de senescenta etc.).
Nevoile de vitamina C 
Acestea depind de o serie de factori incluzand sexul, varsta, tipul de activitate pe care un individ il desfasoara. Doza zilnica recomandata este de 60-100 mg. Copiii, varstnicii si femeile insarcinate au nevoie de un aport mai consistent de vitamina C. De asemenea, persoanele care traiesc intr-un mediu poluant, cei care fumeaza, precum si cei care depun efort fizic intens sau sufera de hipertiroidie trebuie sa suplimenteze aportul de vitamina C.
!!! Organismul are nevoie de ajutor in lupta cu raceala si gripa. Un astfel de ,,prieten la nevoie" este Vitamina C 1000 Ozone, pentru ca organismul nu poate sa sintetizeze vitamina C din alimentatie, in doza zilnica necesara. Vitamina C 1000 Ozone este recomandata in episoadele acute de raceala si gripa, pentru recuperarea optima dupa imbolnaviri si cazuri de suprasolicitare fizica sau psihica. Vitamina C 1000 Ozone, sub forma de tablete efervescente, este rapid asimilata de organism. Are gust placut de portocale si caise, nu contine zahar, putand fi administrata si diabeticilor sau persoanelor predispuse la diabet.
!!! Aporturile nutritionale recomandate de vitamina C sunt de 35 pana la 65 miligrame pe zi pentru copil, de la 60 la 100 miligrame pentru adulti si adolescenti. Pentru fumatori este recomandat un aport crescut, de ordinul a 120 miligrame pe zi. Aceasta vitamina este usor oxidabila si foarte sensibila la caldura si la radiatii infrarosii si ultraviolete.
Prepararea alimentelor
Este important sa se aleaga o metoda potrivita pentru prepararea alimentelor pentru a se pastra continutul lor de vitamina C. Cand se gatesc legume, ar trebui ca timpul si durata gatitului sa fie micsorate, iar apa folosita la preparare nu ar trebui aruncata, de exemplu prin gatitul cu aburi sau prin supe. Vitamina C din alimente este identica cu cea din suplimente. Structura vitaminei C este foarte bine inteleasa, vezi acid ascorbic, si nu exista nici o diferenta intre beneficiile aduse de forma naturala si cea sintetica (desi fructele si legumele mai contin si diferiti alti nutrienti, deci vitamina C nu este singurul lor avantaj).
Observatii recente sugereaza faptul ca efectul temperaturii si gatitului asupra vitamei C s-ar putea sa fi fost supraestimat:
Deoarece este hidrosolubila, vitamina C se va dilua in apa de gatit in timpul prepararii majoritatii legumelor -- dar asta nu inseamna ca vitamina C este distrusa -- ea se afla tot acolo, cu diferenta ca a trecut in apa de gatit.
Nu doar temperatura, dar si timpul de expunere este significant. In contradictie cu ceea ce se presupunea inainte (si inca se crede), sunt necesare mult mai mult decat doua-trei minute pentru a distruge vitamina C la punctul de fierbere.
De asemenea, se pare ca gatitul nu extrage vitamina C din toate legumele cu o aceeasi rapiditate; s-a sugerat ca vitamina nu este distrusa cand se fierbe broccoli. Acest lucru se poate intampla datorita unei pierderi a vitaminei C in apa de gatit mai lente fata de alte legume.
Cratitele de cupru distrug vitamina C.
Ceaiurile si infuziile cu suplimente de vitamina C continua sa apara din ce in ce mai mult pe rafturile magazinelor. Asemenea produse nu ar avea nici un rost daca temperatura de fierbere ar distruge intr-adevar vitamina C cu o rata care fusese sugerata anterior. In orice caz, majoritatea studiilor academice care nu se ocupa direct de vitamina C continua sa spuna ca temperaturile de fierbere distrug vitamina C foarte repede.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamina C.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!