Ricinus communis
Ricinul (Ricinus communis) este o planta perena ce apartine de familia ,,Euphorbiaceae" specia ,,Ricinus". Numele botanic al plantei de ricinus provine din latina care insemna capusa. Alte denumiri dupa forma frunzei ,,Christuspalme" (Palma lui Cristos), ,,Kreuzbaum" (Arborele crucii), de acea probabil mai este si numit ,,Wunderbaum" (Arborele minune). Denumirea populara: boabe de turba, capuse, carlig, cicer, floare boiereasca, recin, ritin.
Fructul de ricin este o capsula formata din trei compartimente, in care se gaseste cate o samanta.Semintele de ricin ,asemanatoare boabelor de fasole, au forma ovaidala_alungita, cu suprafata neteda si lucioasa. In aceasta se geseste tesut bogat in ulei. Continutul de ulei al cojii variaza intre 2.5 si 3.3 %.Ele sunt pestrite: pe un font cenusiu-albastru pana la brun roscat se afla un mosaic de alb pana la brun deschis.
Compozitie chimica: semintele de ricin contin peste 50% grasimi, 20% proteine, cantitati mici de glucide, saruri minerale si apa. Uleiul de ricin este un amestec de gliceride ale acizilor grasi intre care in cantitate predominanta este acidul ricinoleic. In uleiul de ricin se mai afla acizii oleici, stearici, linoleici, etc. In seminte s-a identificat un alcaloid ricinina putin toxic si lipaza; o taxoalbumina; ricina 0,2%; enzime si vitamina E.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.