Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi in mod normal, stomacul detine mecanisme eficiente pentru a neutraliza si dilua substante chimice si acizii din interiorul sau, se poate intampla ca unele din verigile acestui proces sa se defecteze si, in acest caz, apare ulcerul.

Un ulcer este un fel de crater in tesutul care inveleste una din suprafetele corpului sau in membranele mucoase protectoare ce captusesc multe parti ale corpului, printre care si tractul digestiv.

Putem avea ulcer aproape cu orice localizare, de exemplu la nivelul pielii, al corneii ochiului, al mucoasei bucale sau al tractului digestiv.

Incepe din gura si se termina prin anus. El seamana cu un tub, ale carui portiuni difera ca marime, structura si functie. Cea mai mare parte din peretii tubului digestiv au, in grosimea lor, un strat muscular care contribuie la trecerea alimentelor, printr-un proces ritmic, numit peristaltism.

In diferite locuri ale tubului digestiv se afla muschi de forma inelara, numiti sfinctere. Acestea permit ca alimentele sa avanseze treptat, in cantitati mici. Ele mai contribuie la prevenirea refluxului alimentelor partial digerate in portiunea precedenta a trctului digestiv.

De exemplu, un asemenea sfincter este situat la capatul inferior al esofagului. Acesta se inchide strans dupa ce alimentele au ajuns in stomac, asa incat continutul gastric nu se mai poate intoarce inapoi (se impiedica refluxul gastric sau regurgitarea). Ulcerul din tractul digestiv este rezultatul actiunii pepsinei si a acidului clorhidric asupra mucoasei digestive.

El este de doua feluri: ulcer stomacal, denumit adesea si ulcer gastric, si ulcer duodenal care apare in duoden, portiunea intestinala cae mai apropriata de stomac.

Ulcerul sin tractul digestiv se dezvolta atunci cand pepsina si acizii strapung mucoasa protectoare a stomacului sau a duodenului si evadeaza tesuturile subiacente. In mod normal, mucoasa gastricaasigura protectia stomacului impotriva actiunii brutale a pepsinei si acidului clorhidric. Daca insa, din diferite motive mucoasa se deteriozeaza, are loc un proces de autodigestie ce duce la formarea unui crater, a unei cavitati. Apare ulcerul.

Adevaratul ulcer este adanc, patrunzand intreaga grosime a mucoasei. Aspectele lui superficiale poarta numele de eroziuni.

Ulcerul poate fi rotund sau oval, dar, uneori poate avea o forma neregulata sau liniara. Marimea unui ulcer, variaza de la cativa milimetri la diametru sub 2 cm.

MECANISMUL APARITIEI ULCERULUI Pentru a determina aparitia ulcerului, cele 2 substante agresive, si anume, acidul clorhidricsi pepsina, trebuie sa fie ambele prezente. In absenta acidului, pepsina nu provoaca nici un fel de daune.

Dar cum actioneaza acest mecanism? S-ar parea ca o persoana cu hipersecretie acida va face, sigur un ulcer.

Nu intotdeauna, insa, se intampla asa. La persoanele cu ulcer gastric nu se constata intotdeauna o aciditate gastrica mai mare decat la cele sanatoase. Si chiar daca la majoritatea persoanelor cu ulcer duodenal secretia acida este ami mare decat in mod normal, nici aceasta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ulcerul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 479 cuvinte
Nr caractere:
12 416 caractere
Marime:
17.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!