Ubolile sistemului circulator

Extras din referat Cum descarc?

Flebita este inflamarea unei vene, care afecteaza, in general, membrele inferioare. Ea este expresia maniei si frustrarii datorate unei diminuari a bucuriei de a trai. Suntem inclinati sa-i acuzam pe ceilalti de propriile noastre lipsuri si de situatia penibila de blocaj emotiv si energetic in care ne aflam. 
Pentru a trata flebita este necesara cresterea energiei din atriul drept. In acest scop se va mentine palma dreapta in dreptul piciorului, la o distanta de 10-20 de centimetri fata de acesta, iar palma stinga va fi indreptata spre inima, la o distanta de 30-40 de centimetri fata de corp. 
Aceasta modalitate de mentinere a palmelor mai poate trata senzatia de greutate ce apare in picioare dupa strabaterea unei distante mai mari pe jos sau pentru cei care depun efort fizic intens. Se vor mentine palmele in modalitatea descrisa timp de 3 minute, zilnic.
Hipertensiunea
La adulti, hipertensiunea este definita drept o presiune sistolica mai mare sau egala cu 140 mm Hg, ori o presiune diastolica mai mare sau egala cu 90 mm Hg. Presiunea sanguina are o distributie continua in randul populatiei, fara o linie clara de demarcatie intre normotensivi si hipertensivi. Hipertensiunea este principala cauza a afectiunilor cardiace, care reprezinta factorul major de deces in lumea occidentala. 
Una din relatiile fundamentale ale fiziologiei circulatorii este reprezentata de faptul ca ,,presiunea sanguina arteriala = fluxul cardiac x rezistenta periferica". Daca fluxul cardiac sau rezistenta periferica se ridica, indiferent de cauza, si presiunea sanguina creste. Exista mai multi factori siguri care contribuie la hipertensiune, dar nu exista o cauza singulara. Varsta, modul de viata, predispozitia genetica, toate joaca un rol important. 
Hipertensiunea trebuie tratata cand se depisteaza pentru ca are valori ridicate de 2-3 ori intr-o perioada de 3-6 luni. Cand un pacient are o afectiune de organ final (hipertrofie ventriculara stanga, insuficienta renala sau afectiuni cardiovasculare), tratamentul trebuie instituit mai repede. De asemenea, in cazul unei hipertensiuni maligne (valoarea diastolica > 130 mmHg), tratamentul trebuie inceput imediat. Antihipertensivele vor fi date intotdeauna impreuna cu alte recomandari, pentru a se reduce posibilitatea producerii altor incidente vasculare. Printre acestea se numara: renuntarea la fumat, scaderea in greutate, reducerea consumului de alcool, intensificarea activitatii fizice, reducerea aportului de sare in dieta. 
Exista mai multe clase de medicamente disponibile. Acestea includ: diureticele, beta-blocantii, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei-(IEC), blocantii canalului de calciu, antagonistii angiotensinei II, medicamentele cu actiune la nivel central.
Varicele
In situatia in care venele nu mai asigura o circulatie corespunzatoare a sangelui, se pot dilata, dand nastere la veritabile "lacuri" de sange. Cand sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate si produc adesea simptome caracteristice - oboseala, senzatia de greutate sau durere in membrul respectiv. In cazurile severe, varicele se pot rupe, sau pot da nastere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii. Localizarea cea mai frecventa a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse. Varicele pot aparea atat la femei cat si la barbati la orice varsta, insa cel mai frecvent afecteaza femeile in perioada cand au copii si mai tarziu. Antecedentele familiale de varice si inaintarea in varsta cresc riscul de aparitie a varicelor. Cauzele varicelor nu sunt complet intelese. In unele cazuri, absenta sau slabirea valvelor venoase care previn scurgerea retrograda a sangelui in sens gravitational pot duce la o proasta circulatie venoasa. In alte cazuri este vorba de slabirea peretilor venosi. Mai rar varicele sunt consecinta unor boli ca flebita sau a unor anomalii congenitale ale venelor. Bolile venoase varicoase sunt in general progresive si nu pot fi prevenite complet. Cu toate acestea, s-a constatat ca purtarea ciorapului elastic, mentinerea unei greutati corporale in limite normale si exercitiul fizic regulat pot fi benefice.
Ateroscleroza
Ateroscleroza reprezinta procesul patologic de obstructie (stenozare) a lumenului arterial, din cauza depunerilor succesive de strate de lipide plasmatice, cheaguri de sange, colesterol, acumulari de calcar etc. Desi, in stare incipienta poate exista inca din stadiul intrauterin, ateroscleroza debuteaza cu precadere in jurul varstei de 20-25 de ani, se agraveaza progresiv pana la 50-60 de ani, dupa care incepe sa se manifeste pregnant prin simptomele bolii coronariene. 
Ateroscleroza este un proces lent si de lunga durata, de aceea a fost obligatoriu asociata imbatranirii, varsta la care apar. Acum se cunoaste ca ea apare dupa un numar de ani, depinzand de agresivitatea factorilor de risc, moment care corespunde intamplator batranetii. Cand se asociaza mai multi factori favorizanti ai aterosclerozei, efectele lor nu se aduna, ci se multiplica.
Tratament: Dieta: scaderea aportului de grasimi de origine animala; din grasimile ingerate (30% din ratia calorica), doua treimi sa fie de origine vegetala. Evitarea zaharurilor ce duc, de asemenea, la cresterea lipidelor sanguine. Medicatia hipocolesterolemianta: Heparina s.c. actiune de scurta surata, Clofibrat, Acid nicotinic (Vit. PP), dextrotironina etc. Terapia naturista recomanda : infuzie de paducel (50 g flori uscate la 1 litru de apa), 3 cani pe zi: vasc (15 g frunze proaspete la 1 litru apa), se bea intr-o zi; decoct de anghinare.
Anevrismul aortei toracice si abdominale
Sunt dilatatii anormale, segmentare, congenitale sau dobandite ca urmare a afectarii peretelui arterial prin ateroscleroza, aortita luetica, infectie sau traumatism. Anevrismele aortei toracice - tulburari prin compresiunea organelor vecine. 
Complicatii: ruptura si emboliile in marea circulatie . Anevrismele aortei abdominale - durere in lombe (sale) si abdomen cu prezenta unei tumori pulsatile. 
Complicatii: ruptura. Anevrismul disecant al aortei are ca semn dominant durerea foarte intensa cu iradiere pe intreg traiectul aortei. 
Tratament: Medical - constand in scaderea obligatorie a tensiunii arteriale mai ales in anevrismul disecant. Chirurgical - de urgenta in anevrismul rupt; se rezeca, de asemenea, anevrismele simptomatice sau cele asimptomatice care se maresc progresiv.
Cardiopatia ischemica cronica dureroasa
Este forma clinica a cardiopatiei ischemice cronice care se manifesta prin crize dureroase cu particularitati specifice. 
In aceasta categorie sunt cuprinse : 
a) angorul pectoral (angina de piept); 
b) sindromul intermediar; 
c) infarctul miocardic. 
Clasificarea actuala nu mai recunoaste drept entitate "sindromul


Fisiere in arhiva (1):

  • Ubolile sistemului circulator.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!