Tropismele - mutațiile și senescența la plante

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tropisme: Reprezinta miscari de orientare a cresterii plantelor catre sau in sens invers directiei de actiune a factorului excitant, functi de intensitatea acestuia. Aceste miscari se datoreaza cresterii inegale a celulelor, determinata de actiunea hormonilor.

Fototropismele reprezinta miscarile de orientare a cresterii plantelor, spre zonele cu intensitate luminoasa optima.

In cazul miscarilor fototropice, factorul de excitatie il reprezinta lumina iar pigmentii foto receptori, sunt situati in zona apicala. Energia luminoasa necesara pentru realizarea curburilor fototropice este foarte redusa.

Iluminarea asimetrica determina repartitia asimetrica a auxinelor in tesuturile iluminate si umbrite. Astfel, auxinele din tesuturile iluminate sunt fotooxidate sau transportate lateral in tesuturile umbrite.

Ca urmare a redistribuirii auxinelor tesuturile din zonele umbrite cresc mai mult comparativ cu cele din zonele iluminate determinand realizarea unei curburi in zona de extensie celulara, spre sursa de lumina.

Gravitropismul reprezinta miscarea de orientare a cresteiri, in functie de directia fortei de gravitatie. In acest sens se deosebeste gravitropismul negativ la tulpna si gravitropismul pozitiv la radacina, mplagiotropismul ramurilor edi diageotropismul rizomilor.

Celulele receptoare pentru forta de gravitatie se afla situata in meristemele apicole si in meristemele intercalare ale plantelor graminee. Sub actiujnea fortei de gravitatie continutul statocistelor se repartizeaza neuniform, spre partea inferioara a acestora.

Miscarile gravitrope au o importanta deosebita pentru cultura plantelor, deoarece asigura inradacinarea acestora precum si ridicarea culturilor de cereale culcate la pamant de furtuni sau animale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tropismele - Mutatiile si Senescenta la Plante.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
805 cuvinte
Nr caractere:
5 170 caractere
Marime:
9.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
plante, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!