Transportul Apei in Corpul Plantei

Cuprins referat Cum descarc?

1.ABSORBTIA APEI
1.1.FORTA DE IMBIBITIE
1.2.FORTA OSMOTICA
1.3.FORTELE DE COEZIUNE
2.TRANSPORTUL APEI IN CORPUL PLANTEI


Extras din referat Cum descarc?

1.ABSORBTIA APEI
Absorbtia apei se efectueaza pe toata suprafata sistemului radicular, dar m ai active acest process se realizeaza in zona perisorilor absorbanti. La baza absorbtiei apei stau: forta de imbibitie, presiunea osmotica, forta de suctiune a celulelor, fortele de coeziune.
1.1.FORTA DE IMBIBITIE
Se intalneste preturindeni, insa o importanta primordial are in cazul incoltirii semintelor. Plantulele formate la incoltirea embrionului contin cellule lipsite de valuole, care nu dezvolta o forta osmotic puternica ce ar permite absorbtia apei. Patrunderea apei este conditionata de catre coloizii hidrofili din protoplasma si din tesutul de rezerva al semintei.
1.2.FORTA OSMOTICA
Aceasta este dezvoltata de presiunea osmotic a sucului vacuolar din perisorii absorbanti si celulele parenchimului cortical. Apa este absorbita atunci cand forta osmotic a plantelor depaseste forta de retinere a apei de catre sol.
Valoarea fortei osmotic este determinate de concentratia sucului vacuolar in substantele osmotic active(zaharuri, acizi grasi, substante minerale).
1.3.FORTELE DE COEZIUNE
Frunzele sunt capabile sa absoarba o parte din apa cazuta pee le in tipul ploilor, apa de condensare(din roua), ba chiar si vaporii de apa din aer. Absorbtia are loc mai ales la nivelul cuticulei datorita fortei de suctiune a celulelor epidermice.
2.TRANSPORTUL APEI IN CORPUL PLANTEI
Apa absorbita de perisorii absorbanti ai radacinii strabate o cale relativ lunga pana la nivelul frunzelor, nivel la care ea se pierde prin procesul de transpiratie. 
Circulatia apei de la organul de absorbtie spre cel la al carui nivel se pierde, determina o legatura functionala stransa intre aceste organe distantate spatial. Pe traseul parcurs, coloana de apa intalneste atat elemente vii(celulele din parenchimul radacinii si frunzei) cat si elemente lipsite de continut viu(trahee si traheide), acestea din urma constituindu-se in sistemul lemnos conducator al plantei. in celulele radacinii in sens transversal apa circula prin difuzie si partial, datorita unor efecte osmotice. Scoarta radacinii serveste ca un rezervor de apa, compensand fluctuatiile diurne relativ scurte in aprovizionarea cu apa din sol. Cand ajunge in endoderm, transportul apei este blocat de elementele hidrofobe sau de cele lemnoase din peretii celular. Apa este atunci vehiculata catre partile din endoderm permeabile pentru apa. in cilindrul central apa trece in vasele conducatoare, de unde este urcata spre etajele superiaore ale plantei. Potentialul apei din tesuturile tulpinei este mai scazut decat cel din radacini, iar potentialul apei din frunze este mai scazut decat cel din tulpina. Apa circula de la un ptential mai mare catre un potential mai scazut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul Apei in Corpul Plantei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Pop Adelina - Fiziologie vegetala Editura WaldPres Timisoara 2003
2.Maria Duca, Fiziologie vegetala, Imprimare Combinatul Poligraf, Chisinau, 2006.
3."ATLAS BOTANIC" de RICHARD J. BAHL.
4. Radu sumalan - Curs - Fiziologie vegetala, Editura Eurobit, Timisoara, 2002. 
5.www.scientia.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!