Țesuturile plantelor

Extras din referat Cum descarc?

Tesutul este o grupare permanenta de cellule identice, asemanatoare sau diferite, cu aceleasi origini sau de origini diferite, care se gasesc intr-o stare de interdependenta si indeplinesc impreuna aceiasi functie. Legatura intercelulara este asigurata de catre lamella mediana si de catre plasmodesme, realizandu-se astfel o unitate permanenta.
Tesuturile false. Nu orice grupare celulara poate sa constituie un tesut, asa cum se intampla in anumite conditii cu organismele unicelulare la care dupa o diviziune repetata, celulele fiice raman alaturate, desi vor duce o viata mai mult sau mai putin independenta.
Cenobiul (agregatul celular). La unele organisme inferioare dupa o diviziune repetata a celulei, noile cellule rezultate raman unite intr-o masa comuna mucilaginoasa aparuta prin gelificarea membranelor, alcatuindu-se astfel o structura multicelulara.
Colonia celulara. Este o asociatie celulara care depaseste stadiul de agregat prin aceea ca celulele se deosebesc ca forma, structura si functii si sunt legate nu numai printr-un invelis gelatinos comun, ci si prin plasmodesme.
Talul. Este o alcatuire pluricelulara a unor plante inferioare care se aseamana mult cu un tesut adevarat.
Plectenchimul (pseudoparenchimul). Este tot o alcatuire pluricelulara care se aseamana cel mai mult cu un tesut adevarat, deosebindu-se totusi prin faptul ca nu are la origine diviziunea unei cellule initiale.
Tesuturi adevarate.
Dupa gradul de diferentiere si dezvoltare a celulelor, tesuturile pot fi de origine -meristeme- si definitive.
Tesuturi de origine. (embrionare, formative, meristeme). Meristemele sunt alcatuite din cellule tinere, relative mici cu membrane foarte subtiri, cu multa citoplasma, cu un nucleu central foarte dezvoltat, de forme diferite, strans lipit intre ele, care se divid mereu, cresc intr-una, se diferentiaza si dau nastere astfel tesuturilor adulte sau definitive.
Tesuturi de aparare. Sunt acele tesuturi interne sau externe cu rol de aparare a tesuturilor vii pe care si le si delimiteaza. Se mai numesc si tesuturi de protectie sau de acoperire.
Epiderma. Prin aceasta se intelege stratul exterior de cellule, care acopera si protejeaaz frunzele, organelle florale, semintele, fructele si de asemenea tulpinile si radacinile inainte ca ele sa si ingroase mult.
Celulele epidermei nu sunt uniforme, din acestea diferentiindu-se numeroase feluri de peri, stomate si alte formatiuni.
Existenta epidermei este aceiasi cu durata de viata a organelor vegetale care nu cresc secundar in grosime.
La suprafata epidermei tulpinilor ierbacee, frunzelor exista depuneri de cutina (cutinizare), formandu-se cateodata cuticula.
Stomatele se gasesc in mod obisnuit pe toate organelle aeriene ale plantelor, dar in special sunt pe frunze. Pe organele subterane sau submerse lipsesc.
Stomatele dau posibilitatea tesuturilor profunde sa comunice cu exteriorul prin intermediul lor realizandu-se schimbul de gaze si eliminarea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tesuturile Plantelor - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!