Tantarii - Familia Culicidae

Extras din referat Cum descarc?

Familia cea mai importanta sub aspect medical dintre Nematocere (insecte cu antene filiforme) este Culcidae.
Tantarii au o vechime de peste 50 de milioane de ani, cu mult inainte de adap!tarea ulterioara la oameni. Toate populatiile umane sunt afectate de catre tantari, in principal prin intepaturi si prin transmisia bolilor. Au fost identificate peste 3500 de specii, genurile cele mai importante Anopheles, Culex, Mansonia si tribul Aedes fac parte din subfamiliile Anophelinae, Culicinae si Toxorhynchitinae). 
Tantarii au fost primele insecte la care a fost observat un agent patogen al unei boli, filarioza Bancroftiana (1877). Cunostintele ulterioare au demonstrat ca ei sunt vectori pentru agenti patogeni ce fac parte din mai multe grupe taxonomice: virusuri, bacterii, protozoare si helminti, desi in principal sunt recunoscuti ca vectori ai malariei. 
Tantarii se intalnesc aproape peste tot in lume, in majoritatea tipurilor de zone ecologice, lipsind doar din Antarctica si din cateva insule.
Sunt insecte holometabole, larvele si pupele traiesc in apa iar adultii in mediul terestru. La acest grup de diptere, numai femelele sunt hematofage. Adultii se disting de alte Nematocere ne-hematofage (ex. Chironomide) prin solzii de pe nervurile aripilor si prin proboscisul lung, indreptat anterior.
Morfologie si ciclul de dezvoltare (Plansa 12, 13).
Adultii - tantarii adulti au in general intre 5-20 mm lungime. 
Capul globulos, prezinta doi ochi mari compusi (fara oceli) si antene filamentoase lungi (15 articule masculul, 16 articule femela). Articulele flagelului au la baza verticile de peri a caror lungime si numar variaza cu sexul (lungi si numeroase la mascul - antene plumoase). Acestea poarta organele de simt cu ajutorul carora recunosc gazdele si locurile pentru ovipozitie precum si organul lui Johnston cu ajutorul caruia masculii recunosc bataile aripilor femelelor. Piesele bucale de tip intepator sunt proeminente si au o lungime egala cu ce a regiunii cap/torace fiind formate din labium ce inveleste stiletii care s-au dezvoltat din labrum (ce formeaza canalul alimentar), cele doua lacinii mandibulare si hipofaringele nepereche contin canalul salivar. Ansamblul lor formeaza trompa. Lungimea, forma si pilozitatea palpilor maxilari alcatuiti din cinci segmente difera cu specia si sexul, fiind reduse la masculi deoarece nu se hranesc cu sange, ci cu substante zaharoase si nectar. 
Toracele este globulos, alcatuit din trei segmente sudate si poarta dorsal o singura pereche de aripi. Solzi de forme, culori si cu dispunere variata acopera aripile, segmentele toracice si picioarele. 
Abdomenul este format din 10 segmente (8 vizibile la exterior) este ornat cu solzi si peri (solzii lipsesc la Anopheles). Ultimele segmente abdominale constituie genitalia; cele ale masculilor fiind mult utilizate in sistematica. Masculii si femelele pot fi usor separati cu ajutorul antenelor, care sunt mai paroase la masculi si cu ajutorul pieselor bucale care la masculi sunt mai slab dezvoltate. Dupa emerjare, genitaliile masculului se rotesc cu 180?, pentru a usura copulatia in timpul zborului.
Adultii genului Anopheles au, in pozitie de repaus, toate partile corpului (proboscisul, capul, toracele, abdomenul) dispuse in linie dreapta, formand cu suprafata un unghi de 30? - 45?. Venele aripilor sunt acoperite in mod caracteristic cu solzi de culoare deschisa sau inchisa. De regula, acestia lipsesc total de pe sternitele abdominale. Ambele sexe au palpi lungi si negri. La adultii aflati in repaus, corpul este aproape paralel cu suprafata. Sternitele si tergitele sunt acoperite cu solzi densi iar palpii femelelor au o treime din lungimea proboscisului.
Longevitatea adultilor variaza puternic in functie de regiunea climatica, in medie doua saptamani la tropice si patru sau cinci saptamani in regiunile temperate dar si cateva luni pentru femelele speciilor ce hiberneaza sau estiveaza. 
Larvele se intalnesc patru stadii ca larve, cu o morfologie comparabila, diferentele fiind date in principal de talie. Ele sunt alungite, au o capsula cefalica bine sclerotizata, ce sustine mandibulele puternic sclerotizate, maxilele si periile bucale, ce ajuta la razuirea suprafetelor vegetale pentru desprinderea particulelor de hrana. Pe segmentele 8/9 fuzionate sunt situate o pereche de spiracule ce se deschid la suprafata la Anophelinae sau la capatul unui sifon sclerotizat la Culicinae. La toate speciile ultimul segment are o regiune sclerotizata ce poarta o perie ventrala utilizata ca o carma, la inot.
Normal, dezvoltarea embrionara este completata la cateva ore de la depunerea pontelor concretizandu-se cu aparitia larvelor de stadiul I. In cazul genului Aedes larvele complet dezvoltate raman in invelisul oului pana ouale sunt inundate si pot ramane asa pentru lungi perioade de timp (in functie de temperatura si umiditate chiar 4-5 ani). Larvele sunt acvatice si apar in principal in apele dulci, unele specii se pot dezvolta si in ape sarate. Marimea habitatului poate fi foarte mica, ex. scorburile, baza petiolului frunzelor, diferite recipiente artificiale. Durata totala a celor patru stadii larvale variaza mult, chiar si in cazul aceleiasi specii, depinzand in special de temperatura si cantitatea de hrana. La tropice ea poate fi completata intr-o saptamana, in regiunile temperate cateva luni sau chiar mai mult in cazurile in care exista diapauza. Unele specii sunt tolerante la frig altele traiesc la 50?C. Larvele se hranesc cu detritus sau cu plancton (filtratorii) sau sunt pradatorii altor larve. Unele larve sunt filtratori de suprafata (fara sifon) si atunci cand nu sunt deranjate ele raman paralele cu suprafata apei. In contrast cu anofelinele, culicinele pot fi descrise astfel: larvele stau intr-un unghi de circa 40? fata de suprafata apei sau fixate de plantele acvatice (Mansonia).
Nimfele - dezvoltarea pupelor este de asemenea acvatica si temperaturo-dependenta, durand intre o zi si trei saptamani. Ele au forma de virgula si prezinta pe cefalotorace o pereche de trompete respiratoare cu care respira la suprafata apei. Abdomenul recurbat alcatuit din 8 segmente se termina cu doua palete inotatoare dispuse la capatul posterior.
Ponta - ouale sunt depuse, de obicei, pe suprafata apei si plutesc datorita tensiunii superficiale sau datorita prezentei flotorilor laterali sau apicali.
Cateva criterii ne permit sa facem distinctia dintre Anophelinae si Culicinae (Plansa): ouale de Anophelinae au forma de barcuta si sunt depuse cate unul, plutind la suprafata apei cu ajutorul unor flotori. In cazul culicinelor, ouale celor trei genuri se pot distinge astfel: ouale negre de Aedes sunt depuse cate unul, cele de Culex sunt grupate, iar cele de Mansonia sunt lipite pe plantele submerse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tantarii - Familia Culicidae.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!