Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pasarile sunt vertebrate bine adaptate la zbor, avand forma aerodinamica. Corpul este acoperit cu un invelis usor de: pene, fulgi si puf produse de piele. Au membrele anterioare transformate in aripi. Membrele posterioare, cu patru degete, asigura statiunea bipeda si mersul pe sol, dar si inotul, agatatul, scurmatul la unele specii. Picioarele sunt acoperite cu o piele solzoasa, ceea ce ne arata inrudirea lor cu reptilele. Oasele sunt pneumatice. Cele doua maxilare sunt invelite in cate o teaca cornoasa, formand ciocul. Sistemul nervos este mai dezvoltat si are o structura mai complexa decat a reptilelor, datorita complexitatii zborului, orientarii si a activitatii instinctuale. Sistemul digestiv diferentiat in functie de modul de hranire, prezinta cavitatea bucala, lipsita de dinti, gusa, pipota cu pereti musculosi, intestin subtire, intestin gros, rect scurt si deschis in cloaca. Prin cloaca se elimina si urina, dar vezica urinara lipseste.

Sistemul respirator prezinta cai aeriene, cu un organ fonator, propriu pasarilor, numit sirinx, la bifurcatia bronhiilor, doi plamani si noua perechi de saci aerieni in cavitatea generala a corpului, unii chiar in legatura cu cavitatile din oase.

Sistemul circulator este mai bine dezvoltat decat al reptilelor. Inima, relativ mare fata de dimensiunile corpului este tetrecamerala.

Temperatura corpului este constanta (42 C), datorita respiratiei si circulatiei, care sunt foarte active.

In sistemul reproducator al femelelor se remarca reducerea ovarului si oviductului stang la majoritatea speciilor.

Pasarile sunt ovipare. Femelele depun oua bogate in vitelus, cu coaja tare, calcaroasa. Majoritatea pasarilor isi construiesc cuiburi in care depun ouale pe care le clocesc, apoi isi hranesc si isi ingrijesc puii. La aceste procese participa, in functie de specie, fie femela, fie masculul, fie ambii parinti, exceptiile fiind destul de rare. Pasarile au o larga raspandire pe Glob, traind in cele mai variate medii de viata (stepa, desert, tufisuri, paduri, tarm, apa) si adoptand cele mai variate regimuri de hrana (insectivore, carnivore, granivore, omnivore), etc.

Multe pasari se deplaseaza toamna de la locuri de cuibarit la cel de iernat, cu clima mai calda si hrana mai abundenta, si revin primavara.

Sunt pasari migratoare. Pentru o anumita zona geografica ele pot fi oaspeti de vara, oaspeti de iarna sau pasari de pasaj. Mai putine sunt pasarile sedentare, care nu isi parasesc locurile de cuibarit.

Pasarile se clasifica in mai multe grupe dupa tabelul de mai sus.

Strutul Strutul mascul adopta o pozitie foarte diferita de pozitia sa ridicata obisnuita atunci cand se etaleaza in fata femelelor. Se lasa la pamant, isi deschide aripile in evantai si isi indoaie gatul spre inapoi.

Strutul este strans inrudit cu multe alte pasari nezburatoare, cu nandul din America de Sud, cazuarul si emu din Australia si pasarea kiwi din Noua Zeelanda. Aceste pasari, impreuna cu pasarile moa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strutii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 610 cuvinte
Nr caractere:
8 923 caractere
Marime:
13.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
struti, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!