Strategii de Conservare a Biodiversitatii

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Conservarea biodiversitatii a devenit sau ar trebui sa devina, una din cele mai urgente si importante probleme ale omenirii. Este interesant faptul ca, desi omenirea isi da seama si recunoaste pierderile de resurse biologice si mai ales consecintele lor, totusi nu se dovedeste destul de hotarat pentru a le infrunta. Asa se explica de ce degradarea mediului continua, iar masurile asteptate nu se intrevad in raport cu urgentele. Daca comunitatea internationala, nationala si locala si daca fiecare locuitor al Terrei nu vor actiona cu promptitudine, in urmatorii 30 de ani, 70% din suprafata Pamantului va fi serios afectata ca urmare a distrugerilor facute de om. Numeroase specii de pasari si mamifere vor disparea sau o treime din fondul piscicol mondial se va epuiza ca urmare a supraexploatarii, iar concentratia de bioxid de carbon s-ar putea dubla pana in 2050.
Degradarea solului se datoreaza in proportie de 35% pasunatului excesiv, 30% despaduririlor si 27% agriculturii (diferenta apartine altor factori). Jumatate din cursurile de apa ale Planetei sunt serios poluate si in curs de secatuire. 60 % din cele 227 cursuri de apa socotite cele mai mari din lume si-au schimbat cursul ca urmare a constructiei de baraje si alte lucrari hidrotehnice.
Aceasta este situatia actuala a mediului natural, in care se integreaza si biodiversitatea, scotando
in evidenta cu scopul de a se intelege mai bine, de ce se impune cu atata insistenta si urgenta
conservarea diversitatii biologice. Biodiversitatea nu este suspendata undeva in afara mediului natural, ea exista in interiorul lui, intr-o stransa interdependenta cu toti factorii de mediu.
Pierderea oricarui habitat duce inevitabil la pierderea tuturor formelor de viata ce le-a adapostit.
Un ecosistem sau un organism viu trebuie ocrotit:
- in primul rand - pentru ca exista, sau, pentru ca mai exista. Aparut pe Pamant in urma cu milioane (sau poate numai mii) de ani, intrat in interrelatie cu omul si a devenit o entitate etnoculturala si -mai ales in ultimele veacuri - un obiect si subiect al stiintei. Avem datoria ca toate acestea sa ramana mostenire generatiilor urmatoare intr-o stare cat mai buna de conservare, conform preceptului amerindian ca noi nu am mostenit Pamantul de la parinti, ci l-am imprumutat, doar, de la copiii nostri. Faptul ca numai Terra detine aceste valori naturale este un alt argument ce trebuie sa ne faca sa actionam pentru salvarea lor.
- in al doilea rand o planta sau un animal trebuie sa traiasca, sa perpetueze, in virtutea dreptului la viata a oricarei fiinte. Cunoscutul umanist francez Albert Schweitzer (1875-1965), laureat
al premiului Nobel pentru pace noteaza cu multa sensibilitate: " ... Totusi, in realitate, problema care se pune este atitudinea omului fata de lume si intrega viata cu care el ajunge in contact. Un om este moral atunci cand viata este sfanta pentru el, fie ca este a plantelor si animalelor, fie ca este a tovarasilor lui si cand el insusi daruieste ajutor oricarei vieti care necesita sprijin. Ratiunea se poate intemeia numai pe acea etica universala ce cultiva simtul responsabilitatii fata de o sfera mai larga, pentru tot ceea ce traieste".
- in al treilea rand, un colt de natura sau o specie are pe langa o valoare intrinseca o importanta estetico-peisagistica, recreativ-creativa,bio-istorica, genetica, pedologica, hidro-logica, climatica, sanogena sau de alta natura.
CAPITOLUL 1
CONSERVAREA BIODIVERSITATII
Fara indoiala, una din trasaturile esentiale ale lumii vii este diversitatea. Lumea vie evolueaza neintrerupt pentru ca este diversa, iar diversitatea nu poate avea loc in afara evolutiei. Diversitatea lumii vii a atins cote atat de inalte si de perfecte, incat pentru a intelege cauzele si mecanismele biologice ale transformarilor, omul ramane uimit de ceea ce observa la prima vedere: bogatia, frumusetea si diversitatea formelor de viata. Biodiversitatea este definita ca intreaga gama a genelor, a speciilor si a relatiilor de interdependenta a acestora cu mediul natural. 
1.1. Masuri pentru conservarea biodiversitatii
Conservarea biodiversitatii prezinta nu numai o importanta deosebita, dar si serioase dificultati in realizarea ei, generate de complexitatea aspectelor care caracterizeaza insasi biodiversitatea, fiind in discutie numeroasele structuri care o alcatuiesc, fiecare cu particularitatile ei biologice, fiziologice si comportamentale, de cerintele specifice ale conditiilor de conservare, de necesitatea unor masuri speciale de organizare si management, a unor investitii specifice de infrastrucutura etc. Si toate acestea, datorita faptului ca intre vietuitoarele ce trebuie conservate, exista mari diferente in ceea ce priveste cerintele de mediul. Una este sa conservi seminte intr-o banca de gene si alta sa protejezi o rezervatie naturala. Sau, unele sunt conditiile de conservare a plantelor cu inmultire vegetativa si altele sunt necesare conservarii plantelor cu inmultirea sexuata. Diferentele de conditii devin si mai transante cand e vorba de conservarea sepciilor in mediul acvatic si in cel terestru. Cu totul diferite sunt cerintele de mediu pentru protejarea, spre exemplu a ursului Panda si cele pentru conservarea balenei albastre. Aceste aspecte impun o cunoastere temeinica a biologiei si ecologiei speciilor deplante si animale, pentru ca operatiunile de conservare sa se desfasoare in cunostiinta de cauza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Conservare a Biodiversitatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!