Sistemul osos - alcătuire

Previzualizare referat:

Extras din referat:

-scheletul capului este format din neurocraniu care adaposteste encefalul si viscerocraniu care adaposteste oasele fetei.

-scheletul incheieturii: tarsiene, metetarsiene, falangele degetelor.

Scheletul membrelor superioare este format din: -scheletul bratului: humerus -scheletul antebratului: radius si ulna -scheletul incheieturii: carpiene, metacarpiene si falangele degetelor.

Neurocraniul este format din opt oase perechi si neperechi. Neperechi: frontal, etmoid, sfenoid, occipital si doua oase perechi: frontale si parietale.

Vertebrele coloanei vertebrale sunt dispuse metemeric, una deasupra alteia si sunt impartite in cinci regiuni: -regiunea cervicala contine sapte vertebre -regiunea toracala contine doisprezece vertebre -regiunea lombara 5 vertebre -regiunea sacrala 5 vertebre -regiunea coccigiana 4-5 vertebre Coastele sunt: 12 perechi de arcuri osoase iar in partea dorsala se unesc cu vertebrele regiunii toracale. In partea anterioara primele 7 coaste adevarate se unesc cu sternul. Sternul este un os lat. La partea superioara a sternului se articuleaza claviculele, iar pe marginile laterale se articuleaza primele 7 perechi de coaste.

Membrele inferioare se leaga de coloana vertebrala prin centura pelviana formata din doua oase coxale care se articuleaza intre ele pe linia mediana la nivelul simfizei pubiene, iar posterior se articuleaza cu osul sacru formand scheletul bazinului.

STRUCTURA OASELOR Osul lung este format din doua parti: -corp care se numeste diafiza -doua extremitati numite epifize.

Periostul este o membrana conjunctiva, vascularizata, cu rol in cresterea osului in grosime si refacerea tesutului osos in cazul fracturilor. Sub periost se afla tesutul osos compact care este format din: -substanta fundamentala ce contine substanta organica care se numeste oseina si saruri minerale -celule osoase care se numesc osteocite asezate in cavitati numite osteoplaste. Osteocitele prezinta prelungiri legandu-se unele de altele -canal central in care se gaseste maduva rosie la fat apoi maduva rosie devine maduva galbena (la adult), iar la batrani se gaseste maduva cenusie.

Epifizele sunt formate din: -periost -tesut osos compact -tesut spongios este format din lame osoase care se intretaie sub forma de plase, retea, iar in ochiurile careia se gaseste maduva rosie, Maduva rosie produce hematiile (globulele rosii). Articulatiile sunt: -mobile se afla la nivelul oaselor lungi -semimobile -fixe. O articulatie mobila este formata din: -cartilaje articulare -capsula articulara -cavitate articulara Articulatiile fixe sunt imobile. Oasele se articuleaza prin suturi dintate. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Osos - Alcatuire
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
466 cuvinte
Nr caractere:
2 778 caractere
Marime:
7.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
oase, schelet
Predat:
la gimnaziu
Sus!