Sistemul osos

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oasele sint piese dure, solide, care, articulate intre ele, formeaza sistemul osos (scheletul); ele reprezinta partea pasiva a aparatului locomotor.

Forma. in aceasta privinta, oasele pot fi clasificate in: lungi, late si scurte, dupa raportul existent intre cele trei dimensiuni: lungimea, latimea sau grosimea.

Forma, structura si modul de legatura a oaselor pentru a forma scheletul corpului uman reprezinta expresia adaptarii la statiunea bipeda si locomotie;

La corpul uman, raportate la principalele regiuni ale corpului, distingem: scheletul capului, scheletul trunchiului si scheletul membrelor;

Scheletul uman este format din 206 oase separate, unite intre ele prin diferite articulatii. Marimea, respectiv forma diferitelor oase este deteminata de functia anatomica. Cel mai mare os este femurul (50 cm), iar cel mai mic este scarita (2,6 mm), unul din oscioarele auditive.

Oasele pot fi impartite in patru mari grupe:

- oasele lungi sau cilindrice, sunt alungite, usor curbate, au rolul de a amortiza socurile, din aceasta categorie fac parte oasele gambei, bratului, degetelor.

- oasele scurte, (cubice) sunt colturoase, groase: oasele carpiene si tarsiene

- oasele neregulate, au forme si dimensiuni variate, formaza unele parti ale fetei si spatelui

- oasele late, coastele, craniul, spata - reprezinta scuturi ale organelor vitale.

Peste 500 de muschi - muschii scheletici - se ataseaza de oasele noastre. Muschii se insera pe oase prin intermediul prelungirilor numite ligamente. Muschii si oasele formeaza impreuna cele mai mari sisteme organice ale organismului nostru: sistemul osos si muscular. Scheletul este flexibil datorita articulatiilor care unesc oasele. Coloana vertebrala umana este formata din 26 de oase separate: vertebre; acestea sunt unite prin articulatii. Cele mai simple articulatii sunt cele in care o suprafata articulara aluneca peste cealalta; intre rotula si extremitatea distala a femurului

Scheletul capului este alcatuit din neurocraniu, care adaposteste encefalul, si viscerocraniu, care formeaza oasele fetei si contine segmentele periferice ale unor analizatori si segmentele initiale ale aparatelor respirator si digestiv. La alcatuirea neurocraniului iau parte 8 oase: patru neperechi- frontal si etmoid, sfenoid si occipital, si doua perechi- temporale si parietale;

Scheletul trunchiului este format din coloana vertebrala, coaste, stern, la care- din cauza legaturilor functionale- se adauga si bazinul (pelvisul);

Scheletul membrelor -Membrele superioare se leaga de scheletul toracic prin doua oase, omoplatul si clavicula, care formeaza centura scapulara, iar membrele inferioare se leaga de coloana vertebrala prin centura pelviana.

Capul uman este format din 29 de oase. Neurocraniul este compus din 8 oase; bine sudate, pentru a proteja creierul la actiunile din exterior. Alte 14 oase intra in formarea fetei (craniul visceral); in cele doua urechi mai exista cate 3 oscioare auditive, iar ultimul os este mandibula. In formarea coloanei vertebrale intra 26 de oase. Cele 7 vertebre cervicale sunt urmate de 12 vertebre dorsale, iar acestea de 5 vertebre lombare late, puternice. Osul sacru, situat intre oasele care formeaza bazinul, este alcatuit din sudarea a 5 vertebre sacrale. Ultima vertebra a coloanei este coccisul - format initial din 4 oase care s-au unit. Oasele care formeza toracele sunt in numar de 25. Pe cele doua parti sunt aliniate una sub alta 12 perechi de coaste lungi si curbate, in centru fiind situat sternul.

Sternul este un os lat, situat anterior, pe linia mediana a toracelui. Este format din manubriu sternal, corp si apendice xifoid (cartlaginos).

Se articuleaza in partea superioara cu claviculele, iar in partile laterale cu coastele.

Coastele:

-12 perechi, pornesc de la

coloana vertebrala

- primele 7 perechi articulate

anterior cu sternul cutia

toracica (adaposteste inima si

plamanii)

Clavicula este unul din oasele principale ale articulatiei umarului. Clavicula impreuna cu scapula si articulatia acromioclaviculara sustin umarul, dau stabilitate si forta umarului. Clavicula protejeaza, de asemenea, pachetul de nervi si vase care merge de la gat la umar (plexul brahial).

Scheletul membrelor

Membrele superioare se leaga de scheletul toracic prin doua oase, omoplatul si clavicula, care formeaza centura scapulara, iar membrele inferioare se leaga de coloana vertebrala prin centura pelviana.

Membrul superior - legat de trunchi prin centura

inferioara (coxale + sacral)

- membrul liber:

- coapsa: femur

- gamba: tibie + peroneu

- picior: glezna, gamba,

-degete (falange)

CRESTEREA OASELOR

Cresterea in grosime si in lungime a osului are la baza aceleasi procese ca si osificarea primara si secundara,adica activitatea osteogenetica a periostului si a cartilajului de conjugare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul osos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 516 cuvinte
Nr caractere:
8 589 caractere
Marime:
12.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
oase, schelet, sistem osos
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!