Sistemul Nervos Central

Extras din referat Cum descarc?

Locomotia, senzatia, gindirea, vorbirea si sentimentele se bazeaza pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formeaza sistemul nervos central (SNC), care pote fi afectat de o varietate de disfunctii si boli.
Identificarea sursei problemei in sistemul nervos este dificila pentru ca bolile si lezarile nervilor intr-o parte a sistemului apar ca simtome departe de locul in care se afla adevarata problema.
Citeva din simtome sint : - pierderea simtului tactil
- slabirea sau dificultatea in locomotie
- pierderea capacitatii de a vorbi
- tulburari de vedere
- confuzie
- ameteala, poate si lesin
- pierderea cunostintei
- paralizia sau amortirea unor parti ale corpului
Doua categorii principele de boli 
- probleme ale alimentarii cu singe
- implica infectii
Intreruperea alimentarii cu singe mai mult de citeva minute provoaca probleme si celulele nervoase incep sa moara. Daca in interiorul craniului se deterioreza un vas sanguin, apare o scurgere de singe ce mareste presiunea asupra creierului. O artera ce aduce singe la creier poate fi blocata de tromboza, sau de un cheag de singe.
De ex: Aterioscleroza cind peretii arterelor se ingusteaza si se intaresc
Ateroscleroza cind se depune grasime pe interiorul peretilor arterelor
O alta cauza a congestiei este hemoragia cerebrala - scurgerea de singe dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniana. Singele poate tisni printr-o zona a peretelui vasului care este prea subtire, asemanator cu un balon (anevrismul).
Congestiile cerebrale sint provocate de hemoragiile vaselor de singe din cutia craniana si de blocarile alimentarii cu singe a creierului, care provoaca infarcte ( blocare de artera, moarte de tesuturi). 
Multe hemoragii sint provocate de ruperea unui anevrism (o umflatura pe o artera slabita). Blocarile apar cind se formeaza un cheag de singe (tromb) intr-o artera bolnava sau o bucata de tesut din alta parte a corpului transportata prin vase sanguine la creier (embolus) se intepeneste si blocheaza o artera din creier.
Ex: Un cheag de singe s-a format in inima ca rezultat al stenozei mitrale si poate sa ajunga la o artera cerebrala ca sa o blocheze.
Congestia cerebrala nu implica neaparat sfirsitul vietii active. Fizioterapia in primele stadii ajuta la redarea functionarii membrelor afectate. 
Cine se afla in pericol ?
Congestia cerebrala este mai probabila la cei cu tensiune arteriala mare si/sau fumatori. Alti factori de risc sint diabetul, nivelul inalt de coresterol in singe, bolile de inima si cazuri de congestie cerebrala in familie. Congestia cerebrala afecteaza oamenii mai in virsta, in special barbatii peste 65 de ani. 
Presiune asupra creierului
In interiorul cutiei craniene creierul este protejat de 3 straturi de membrane (meninge). Ruperea si singerarea unui vas sanguin din meninge poate provoca o inflamatie care exercita presiune asupra creierului si ii intrerupe alimentatia cu singe.
Ruperea unui vas sanguin meningeal poate fi cauzata de anevrism sau de o lovitura asupra craniului. Hemoragiile mici pot sa treaca si sa se vindece, iar cele mari adesea necesita interventii chirurgicale. 
Infectii
Germenii sint bacterii sau virusuri ce pot sa infecteze SNC. In cazul meningitei, straturile din jurul creierului (meningele) se infecteaza si se inflameaza.
Simtome: - voma
- febra
- dureri de cap
- intepenirea cefei
- teama sau durere la vederea luminilor puternice
- ameteala
- pierderea cunostintei
Meningita virala - poate sa dispara singura si sa nu lase in urma efecte.
Meningita bacteriana - poate fi mai grava, chiar fatala. Umflarea si infectia pot afecta creierul in mod ireversibil si sa duca la pierderea unor capacitati mintale, la surzire sau orbire, in special in cazul batrinilor sau a celor foarte tineri.
Encefalita este inflamatia celulelor creierului. Apare in urma pojarului sau a mononucleozei infectioase. Duc la paralizie, pierderea vorbirii si auzului, chiar coma. Bebelusii si oamenii batrini sint mai ales in pericol.
Tumori
Cresterea unei tumori in creier blocheaza alimentarea cu singe si exercita presiune asupra celulelor creierului.Poate provoca dureri de cap, greturi si tulburari de vedere, afectind alte parti ale corpului.
Tumorile de pe maduva spinarii implica dureri de spate si pot afecta functionarea membrelor, intestinilor si a vizicii.
Tratamentele acestor tumori includ o combinatie de chirurgie, radioterapie si medicamente.
Degenerarea
Boala Parkinson - o afectiune cronica progresiva - sint distruse celulele nervoase din anumite parti ale centrelor motoare ale creierului, specializate pentru controlul miscarilor.
Simtomele: - tremurul incontrolabil sau miscarea repetitiva a unei parti a corpului si o tot mai mare dificultate in miscari precum mersul si vorbitul. Mintea de obicei nu este afectata. Aceasta boala afecteaza oameni cu virste de peste 75 ani. Boala nu poate fi vindecata, dar simtomele pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor, in special L-dopa. 
Coreea lui Huntington este o boala ereditara a creierului care are ca rezultat miscari incontrolabile ale corpului si schimbari de personalitate. Nu poate fi vindecata.
Tulbutrari functionale: durerile de cap, migrenele, epilepsia si vertijele.
Boli degenerative: dementa, boala Alzheimer si scleroza in placi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Nervos Central.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!