Sistemul Nervos Central

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul nervos ne controleaza activitatea de la o miscare la alta, totul, fara exceptie. Sistemul nervos este cea mai complexa si cea mai iportanta retea de control si de distributie a informatiilor. Fara sistem nervos nu exista auz si vedere. Nu este durere si bucurie, dar nu sunt nici miscari coordonate, ar fi de neinchipuit reglarea unor functii fiziologice ca digestia sau respiratia fara sa mai vorbim despre importanta memoriei si a luarii de decizii, despre sentimente, afectivitate, gandire si vorbire.
La originea sistemului nervos central se afla prima foita embrionara: ectodermul din care, prin procesele proliferative si segmentative vor lua nastere o serie de formatiuni ca: placa neurala; santul neural limitat de crestele neurale, procese finalizate prin realizarea tubului neural, care se separa de ectoderm si se dispune axial in masa embrionara.
Este situata in canalul vertebral si corespunde in general segmentatiei corpului. Se intinde de la gaura occipitala, pana in regiunea lombara, unde se efileaza realizand conul medular, prenlugit cu firul terminal. In regiunea cervico-toracica si lombo sacrala, maduva prezinta doua dilatatii fusiforme, numite intumescente cervicala si lombara loc de emergenta pentru nervii plexurilor brahial si lombo-sacral. Datorita faptului ca rahisul creste mai repede decat maduva, nervii desprinsi din regiunea terminala medulara au o directie tot mai oblica si caudala, formand coada de cal. Maduva prezinta o fata dorsala, una ventrala si doua margini. Fata dorsala este strabatuta longitudinal de santul medial dorsal, lateral de care se afla santurile colaterale dorsale, locul de emergenta a radacinilor dorsale ale nervilor spinali.
Fata ventrala prezinta fisura mediana ventrala si doua santuri colaterale ventrale, locuri de emergenta pentru radacinile ventrale ale nervilor spinali.
Substanta cenusie are aspectu literei H prezentand pe sectiune doua prelungiri dorsale numite coarnele dorsale efilate si orientate oblic in directia santurilor colaterale dorsale si doua prelungiri ventrale coarnele ventrale orientate oblic spre santurile colaterale ventrale.
La baza coarnelor dorsale si ventrale, mult mai reduse decat precedentele, se reliefeaza coarnele intermedio-laterale. Portiunea de substanta cenusie, situata dorsal de canalul ependimar, formeaza comisura cenusie dorsala, iar cea ventrala comisura cenusie ventrala, ambele asigurand continuitatea de substanta intre cele doua jumatati medulare.
Neuronii din coarnele dorsale sunt de talie mica si fac sinapsa cu axonii neuronilor sensitivi din ganglionii spinali de pe traiectul radacinii dorsale a nervului spinal. Axonii neuronilor din coarnele dorsale, unii de asociatie, altii cordonali, fac sinapsa fie cu neuronii din coarnele ventrale, fie cu neuronii din etajele superioare; acesti axoni nu parasesc maduva ci intra in componenta fasciculelor fundamentale.
Cornul ventral are in structura sa neuroni radiculari multipolari grupati ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Nervos Central
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!