Sistemul locomotor

Extras din referat Cum descarc?

Toate statisticile graitoare atesta prin cifre graitoare o recrudescenta a traumatismelor, prin care, cele ce angajeaza aparatul locomotor inregistreaza un proces ridicat.
Respectarea cu strictete a regulilor de circulatie si a masurilor de protectie a muncii ar putea preveni producerea accidentelor si ar face posibila scaderea numarului lor sub valori care ar mai fi susceptibile interpretarii statistice.
Pana atunci insa trebuie asigurata asistenta competenta, inalt calificata a traumatizatilor, astfel incat acestia sa-si reia cat mai grabnic cu putinta activitatea.
MOTTO
,,Viata este un dar pe care il meritam
numai atunci cand il daruim."
Tagore
CAPITOLUL  I
I.1. Aparatul locomotor
Aparatul locomotor are ca functie principala deplasarea organismului in spatiu si mobilizarea diverselor segmente ale acestuia in raport cu altele si protectia organelor vitale. El se compune din: 
-oase;
-articulatii;
-muschi.
Oasele sunt legate intre ele prin articulatii mobile ceea ce permite deplasarea lor. Pe oase se fixeaza muschii ce actioneaza asupra oaselor ca asupra unor parghii si constituie partea dinamica a aparatului locomotor.
Studiul aparatului locomotor se ocupa cu:
a) osteologia - partea anatomiei ce are obiect de studiu oasele;
b) artrologia - partea anatomiei ce se ocupa cu articulatiile;
c) micologia - partea anatomiei ce se ocupa cu studiul muschilor scheletici.
Oasele sunt organe dure, rezistente, de culoare alb-galbuie si elastice, intr-o anumita masura. Ansamblul lor constituie scheletul. Scheletul uman e alcatuit din 208 oase dintre care 34 alcatuiesc coloana vertebrala, iar celelalte 174 oase grupeaza in jurul coloanei vertebrale. 
Oasele sunt de doua feluri: oase perechi si oase neperechi.
Oasele perechi - sunt oase nesimetrice, cele doua jumatati ale lor nefiind identic conformate.
Oasele neperechi - sunt oase situate pe linia mediana a corpului, sunt simetrice, fiind formate din doua jumatati egale (una dreapta si una stanga), iar ca exemplu avem osul sacru si sternul.
Scheletul uman se imparte in patru parti:
-coloana vertebrala
-toracele osos
-oasele capului
-oasele membrelor
I.2.Conformatia interna si externa a oaselor
Conformatia interna a oaselor
Sectionand diferite oase, se poate observa o substanta osoasa propriu-zisa ce se prezinta sub doua aspecte: compacta,spongioasa
Substanta compacta:omogena,dura,formata din lame osoase, alaturate.
Substanta spongioasa:are aspectul unui burete,e formata din lame osoase orientate in sensuri diferite intretaindu-se in anumite puncte si delimitand o serie de cavitati unde se afla maduva osoasa. Aceste cavitati au dimensiuni variabile, de la un bob de fasole, la gamalia unui ac.
Structura histologica atat a substantei osoase compacte cat si a substantei osoase spongioase are aceeasi alcatuire.
Conformatia exterioara a oaselor	
Clasificarea oaselor dupa raporturile si dimensiunile lor:
-oase lungi;
-oase plane;
-oase scurte;
-oase pneumatice;
-oase sesomoide;
-oase suturale.
Oase lungi	sunt oase a caror lungime depaseste grosimea si latimea,sunt alcatuite dintr-un corp (diafiza) si 2 epifize,se gasesc la nivelul membrelor,indeplinesc rol de parghii de viteza in diferite


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul locomotor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!