Sistemul circulator. Sistemul osos. Deosebiri între omul preistoric și cel contemporan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

venele sunt vase de sange care transporta sangele catre inima, iar arterele duc sangele de la inima in tot corpul; orice rana de pe o artera se vindeca mult mai greu decat o rana situata pe o vena, din cauza faptului ca arterele au peretii foarte elastici Trebuie precizat ca un adult are aproximativ 6 litri de sange. Sangele este format din apa in proportie de 90%. In anul 1900 au fost descoperite cele 4 grupe sangvine, cunoscute si in prezent: Grupa 0 poate dona sange tuturor celorlalte grupe, insa nu poate primi decat de la grupa sa. Cel care se incadreaza in aceasta grupa este considerat donator universal.

Grupa AB poate primi sange de la orice grupa, insa nu poate dona decat grupei sale. Cel care are aceasta grupa sangvina este considerat primitor universal.

Donatorul de sange trebuie sa indeplineasca simultan doua conditii importante: sa fie sanatos si sa aiba o varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.

Diferentele principale dintre vaccin si injectia cu ser sunt: vaccinul se face inaintea imbolnavirii, are o actiune activa si asigura imunitatea pe o perioada mai mare de timp (cuprinsa intre 1 si 5 ani); injectia cu ser se face in timpul bolii, are efect pasiv si asigura imunitatea pe o perioada relativ scurta (de regula cateva saptamani). Este interesant de retinut ca: prima vaccinare a fost efectuata de medicul englez Edward Jenner, in anul 1796; in anul 1967, chirurgul sud-african Christiaan Barnard a realizat primul transplant de inima din lume. Primitorul, care era un barbat ce suferea de o boala cardiaca fara nici o sansa de supravietuire, a mai trait 18 zile.

Principalele boli ale inimii sunt: miocardita, care reprezinta o infectie la nivelul muschiului inimii, miocardul; pericardita, care reprezinta inflamarea membranei miocardului, pericardul (la randul sau, pericardul este format din doua straturi, denumite epicard si endocard); cardita reumatismala, care reprezinta reumatismul la nivelul articulatiilor inimii.

Bolile vaselor sangvine sunt: arteroscleroza, care reprezinta depuneri de colesterol pe peretii arterelor, ingreunand circulatia sangelui; infarctul miocardic se datoreaza ingustarii vaselor coronare, sangele ne mai putand ajunge la miocard; in acest caz, omul moare, deoarece inima isi inceteaza activitatea; congestia cerebrala este cauzata de ruptura capilarelor care ajung la creier; aceasta boala poate provoca paralizii temporare (adica, dupa un timp, persoana paralizata isi revine, treptat, la starea normala) sau totale (victima ramane paralizata tot restul vietii); flebita se manifesta prin cheaguri de sange care blocheaza venele, iar la suprafata pielii apar pete rosii; varicele constituie cheaguri de sange formate la nivelul venelor dilatate; hipertensiunea arteriala este o boala cauzata de ingrosarea peretilor interni ai arterelor si este caracterizata de faptul ca sangele circula cu o viteza mult mai mica decat cea normala.

In final, cu titlu strict ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Circulator. Sistemul Osos. Deosebiri Intre Omul Preistoric Si Cel Contemporan
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
580 cuvinte
Nr caractere:
3 022 caractere
Marime:
10.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sistem osos, oameni
Predat:
la liceu
Sus!