Sistemul circulator

Extras din referat Cum descarc?

Sangele,limfa si lichidele intercelulare formeaza mediul intern al organismului, caracterizat prin compoziteie si proprietatis fizico-chimice relativ constante, ce asigura homeostazia necesara activitatii normale a celulelor. Sangele relizeaza, pe o parte, aportul la nivel celular de substante energogenetice si plastice (glucoza, aminoacizi, acizi grasi, etc), saruri minerale, apa si O2, iar pe celalta parte, transportul produsilor catabolismului celular si CO2. Sangele constituie o a paisprezecea parte din greutatea noastra corporala, deci volumul ei exact depinde de dimensiunile corpului. Un barbat matur de statura medie, are aprox. 5l de sange, iar o femeie matura de statura medie, o cantitate ceva mai mica. 45% din volumul total al sangelui este alcatuit din celule specializate, celulele sanguine cu diferite functii speciale.Dintre acestea, cele mai semnificative sunt globulele rosii si globulele albe.
Aceste celule, globule minuscule, se afla intr-un lichid numit plasma.Acesta este un lichid dens, de culoare galbuie deschisa, care contine proteine, sare si glucoza dizolvate in apa. In arboreal circulator al unui om matur exista in jur 3 litri de plasma. Cea mai mare parte a substantelor nutritive din hrana consumata sunt absorbite in sange prin peretii intestinului subtire.O parte dintre ele sunt transportate direct la celule, altele insa ajung intai in ficat unde se transforma in substante utilizabile pentru alte celule.Sangele circula in organism printr-un circuit inchis de vase sanguine.Acestea se pot clasifica in artere (artere pulsoriin sau artere care duc sangele de la inima la capilare), vene (vene stagnante, sau vene care duc sangele de la capillare spre inima) si capillare.Arterele si venele sunt impermeabile, insa prin peretele capilarelor care leaga arterele si venele, apa, glucoza, aminoacizii si alte substante chimice se pot infiltra in tesuturile din jur.Apa se resoarbe la fel de rapid in capillare pe cat este absorbita de acolo, astfel ca volumul total al sangelui nu se schimba.Odata cu apa ajung in circulatie si substantele rezultate din metabolismul intermediar cellular.Rinichii curata continuu sangele filtrandu-l si eliberand substantele inutile prin urnina. Anticorpii sunt sunt proteine produse de sistemul imunitar pt. neutralizarea antigenelor.
Culoare globulelor rosii provine de la hem-substanta coloranta din proteina complexa-hemoglobina. Diametrul unei globule rosii este de 8micrometrii, forma sa este turtita in mijloc pe ambele fete.Hemoglobina preia O2 din plamani si il transporta la celule prin tesuturi.Cand preda molecula de oxigen, culoare ei se schimba din rosu in rosu-brun, dupa aceea preia din tesuturi deseurile , produsele secundare ale metabolismului, CO2, si il transporta la plamani pt. al putea expira. Scaderea nr de globule rosii si a altor celule duce la anemie.Pt. producerea hemoglobinei este nevoie si de fier. 
Globulele albe(leucocitele) sunt produse tot de maduva osoasa.Au aspect globular, sunt cu ceva mai mari decat globulele rosii si au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor. 
Coagularea este un mecanism de aparare a organismului impotriva pierderilor exaggerate de sange.Pentru aceasta functie maduva produce celule chiar mai mici decat globulele rosii, numite plcaute sanguine (trobocite).Coagularea propriu zisa are loc atunci cand fibrinogenul insolubil din plasma se transforma sub actiunea placutelor sanguine in fibrin insolubil, relizand reteaua de fibrine.Exista mai multe grupe de sange: A,B,AB si 0.Cunoasterea grupelor sanguine este foarte importanta mai ales cand, dupa accidente, sau in timpul operatiilor este nevoie de transfuzie de sange.
Circulatia sangelui.
Sangele care circula prin vasele sanguine transporta nu numai oxigenul ci si alte substante nutritive indispensabile functionarii organismului si in acelasi timp transporta substantele de ballast de la nivelul tesuturilor,care acumulanduse devin toxice cum ar fi bioxidul de carbon. Aceasta circulatie nu se poate opri niciodata.
Sistemul circulator.
Sangele nu ar putea ajunge in toate partile organismului nostru fara existenta sistemului circulator, sistem de transport de o mare capacitate. In centrul acestui sistem circulator se afla inima. Inima are doua pompe musculare-una dreapta si una stanga. Pompa din partea dreapta, este numita Circulatia Mica, indruma sangele in plamani, unde se oxigeneaza. De aici sangele ajunge in partea stanga a inimii si de aici prin Circulatia Mare impanzeste tot organismul. Sangele oxigenat circula prin artere. Aceste artere se impart in ramuri mai mici, numite arteriale, care au pereti musculari, si care prin contractie si prin relaxare regleaza fluxul sanguin. Aceste vase se tot subtiaza pana cand se termina in capilare.Capilarele au o buna difuziune si prin peretele lor se face schimbul intre oxigen, substante nutritive respectiv CO2	si substante de ballast.Cantitatea de sange ce trece prin tesuturi depinde de necesitatea acestora.Viteza circulatiei sangelui este hotarata in principal de contractile ritmice ale inimii, de diametrele vaselor, anume de un grup de celule nervoase din trunchiul celebral numit centrul vasomotor.
Astazi se pot inlocui arterele bolnave cu arterele artificiale. Interiorul lor este netede pentru curgerea lina a fluxului sanguin;exteriorul este fibros, pt. ca tesuturile noi sa le acopere usor.Trecerea sangelui oxigenat in artere


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul circulator.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!