Sistemul circulator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sangele este un tesut lichid conjunctiv de culoare rosie cu miros caracteristic si cu gust putin sarat. Mediul intern il constituie lichidul interstitial, limfa si sangele. Limfa este formata tot din sange atunci cand o parte din globulele albe trec in lichidul interstitial acolo fiind preluat de capilarele limfatice si fiind transformata in limfa.

Plasma este constituita din 90%apa si 10% substanta uscata din care 9%sunt substante organice (proteine, lipide, glucide, diferite combinatii complexe ale acestora si produsi intermediari si finali de metabolism) si 1% sunt substante anorganice (cloruri, sulfati, bicarbonat de sodiu, K, Ca, Mg, Fe etc. ) si cantitati minime din anumite substante organice de importanta fiziologica minima.

Aceasta este principala componenta a sangelui (55-60%). A doua componenta a sangelui o reprezinta elementele figurate ale sangelui. Acestea sunt: Eritrocitele sunt celule anucleate avand din profil forma unui disc biconcave cu diametrul de 7, 2-7, 5u ce asigura cea mai mare suprafata pentru volumul sau favorizand schimburile gazoase. Numarul eritrocitelor in sangele uman este de aproximativ 5000000 milioane /mm cub la barbat si 4, 5 milioane/mm cub la femeie iar suprafata totala a eritrocitelor circulante este de aproximativ 3000 m patrati de 1500 de ori mai amre decat intreaga suprafata a corpului. hemoglobina (hb) din eritrocite are roluri multiple, cel mai important fiind cel de transport a oxigenului si de participant la transportul dioxidului de carbon. Hb impreuna cu oxigenul inspirit din aer formeaza o substanta instabila numita oxihemoglobina. ajuns la tesuturi oxihemoglobina se desface iar oxigenul este luat de celule unde este utilizat la oxidarea nutrimentelor, cu eliberare de energie. In urma oxidarii rezulta bioxidul de carbon care formeaza impreuna cu hb o substanta instabila numita carbohemoglobina. Hb impreuna cu drogurile formeaza o substanta stabila numita methemoglobina. Formarea eritrocitelor se numeste eritropoieaza care are loc la adult im maduva hematogena din tesut osos spongios. Eritrocitele traiesc aproximativ 120 zile apoi sunt distruse in in splina (cimitirul globulelor rosii) sau in ficat. Aceasta se realizeaza prin hemoliza. anemia este consecinta dezechilibrului dintre eritropoieza si hemoliza fie prin diminuarea eritropoiezei fie prin intensificarea hemolizei.

Leucocitele sunt celule nucleate, mobile, cu rol deosebit in procesele de aparare impotriva agentilor patogeni biologici, producere de anticorpi si distrugerea toxinelor de origine microbiana. Numarul leucocitelor este de 4000-8000/mm cub. La ajungerea la 100000/mm cub de leucocite =leucemie. pe baza formei, structurii si rolurilor lor fiziologice leucocitele sunt de mai multe tipuri si anume mononucleate -limfocite -monocite Limfocitele in contact cu antigene prin care unele dintre ele se transforma in anticorpi raspanditi la tesuturile organismului Trombocitele sunt cele mai mici avand diametrulde2-4u sunt lipsite de nucleu si au ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul circulator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 319 cuvinte
Nr caractere:
7 827 caractere
Marime:
13.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sistem circulator, biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!