Silvicultura

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Silvicultura este stiinta care se ocupa cu exploatarea si administrarea padurilor. Padurea este una din principalele resurse naturale care trebuie ingrijita daca dorim sa aduca beneficii maxime noua si generatiilor urmatoare. Daca silvicultura se ocupa de protectia si administrarea padurilor, cum poate fi ea in acelasi timp si factor poluant? Ei bine, sa stiti ca se poate. In timp ce se incearca protejarea fondului forestier, datorita atat actiunilor de defrisare cat si a celor de prelucrare a lemnului apare o poluare. In urma acestei poluari au de suferit solurile pe care se afla padurile si raurile din apropierea statiilor de prelucrare a lemnului.

Silvicultura, contrar propriei sale meniri se pare ca isi distruge padurea datorita defrisarilor excesive si incorect facute. Aceste defrisari sunt perturbatori ai mediului, la fel ca si resturile care se formeaza in urma acestei actiuni si care sunt lasate la voia intamplarii.

Codul forestier, prin Articolul 75 incearca sa stopeze defrisarile prost facute si aparitia respectivelor resturi.

Pentru a scapa de aceste resturi cei care exploateaza lemnul le arunca in apele celui mai apropiat rau. Fabricile de cherestea sunt cei mai mari producatori de asemenea resturi care variaza de la rumegus la taluj. Talujul si rumegusul impreuna cu toate celelalte resturi de lemn care sunt deversate in apele raurilor reprezinta pentru pesti o adevarata otrava. Rumegusul care pluteste intra in branhiile pestilor iar acestia se sufoca. El are efecte grave si asupra vegetatiei de pe malurile raurilor cat si a animalelor terestre care vor sa consume aceasta apa. Rumegusul si cheresteaua, daca sunt depozitate necorespunzator reprezinta surse pentru incendii.

In judetul Maramures exploatarea si prelucrarea lemnului sunt ceva la ordinea zilei. Poluarea raurilor cu rumegus in judetul nostru a devenit extrem de ridicata, incat primariile unor localitati se vad depasite de situatie, chiar daca agentia de protectie a mediului (APM) a solicitat interventia de stopare a fenomenului. Anul trecut in luna august 50 de agenti economici si 10 primarii au fost sanctionati pentru regimul deseurilor si salubritatea instalatiilor de taiere a lemnului.

Majoritatea instalatilor de acest tip sunt gatere mecanice si ferastraie mecanice improvizate care sunt amplasate pe marginea unor rauri. Cele mai afectate rauri au fost: Viseu, Iza, Roscova si Tisa. Conform ordinului cu nr. 7600 din 29 august 2001 apartinand prefecturii Maramures cu avizul APM au fost stabilite amplasamentele pentru rampele de deseuri menajere din Maramures. Prefectura a stabilit ca pana la 30 septembrie 2001 sa fie definitivate punctele in care se va arunca rumegusul rezultat din taiere lemnului.

Prefectura a solicitat APM, Apele Romane, UP si Directia Silvica Baia Mare sa intocmeasca lista cu agenti economici care genereaza poluarea agresiva a mediului, indeosebi a cursurilor de apa, modul in care acestia colecteaza, transporta si depoziteaza rumegusul, cat ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Silvicultura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
793 cuvinte
Nr caractere:
4 302 caractere
Marime:
8.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
explorare, paduri
Predat:
la liceu
Sus!