Sifilisul

Extras din referat Cum descarc?

Sifilisul este o boala cu complicatii foarte grave, mergand pana la moarte. In trecut a facut foarte multe victime, dar la ora actuala se poate trata si vindeca. Oricum, este de preferat sa nu-l contractezi.
Boala provine, probabil, din America, de unde ar fi fost adusa in secolul al XV-lea de catre marinarii spanioli. La noi, prima epidemie de sifilis a aparut pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, inceputul secolului al XVIII-lea. Sifilisul este produs de catre un microorganism spiralat, numit treponema pallidum. Treponemele sunt distruse foarte usor in afara organismului, de catre sapun sau alcool. Evolutia bolii cuprinde mai multe faze: Faza primara incepe la 21-27 de zile de la infectie. In timpul ei apare sancrul sifilitic. Sancrul este o leziune rotunda sau ovala, rosie, nedureroasa, care apare pe galnd, labii sau col.
A doua faza incepe dupa 6 saptamani de la infectie si dureaza 2-3 ani. In timpul acestei faze apar eruptii pe piele, organele interne se maresc, bolnavul are dureri de cap si alte simptome. Dupa inceierea fazei a doua urmeaza o perioada de la 2 pana la 4 ani in care bolnavul nu mai are nici un simptom. In unele cazuri, perioada de calm se poate extinde chiar si pana la 30, 40 de ani. Boala, insa, nu s-a vindecat. Dimpotriva, in spatele linistii aparente s-a pregatit atacul final.
La un moment dat, organele interne sufera leziuni numeroase si grave. Bolnavul moare datorita afectarii definitive a inimii, vaselor de sange, sistemului nervos, Sifilisul se trateaza cu antibiotice. Mamele infectate transmit boala fatului, dar daca femeia se trateaza in prima jumatate a sarcinii, copilul se naste sanatos. Daca mama nu se trateaza, copilul nou nascut va avea sitemul osos afectat, leziuni ale ficatului, rinichilor si ochilor, precum si alte simptome. Semnele bolii pot sa nu fie prezente imediat dupa nastere, aparand mai tarziu, chiar in jurul varstei de 10 ani sau mai tarziu. Copilul bolnav de sifilis poate fi afectat de surditate, paralizii sau poate avea tulburari psihice.
Treponemele sunt usor distruse, Mai ales de sapun si alcool, in mediul exterior organismului. Dar tot atat de usor trec, prin contact direct, de la individul cu sifilis la partenerul sanatos. Igiena intima nu este suficienta pt. prevenirea transmiterii bolii.
In cazul sifilisului, o buna metoda de prevenire este evitarea contactului sexual cu parteneri intamplatori.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sifilisul - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!