Sangele

Extras din referat Cum descarc?

Sangele
Sangele este lichidul rosu, vascos, ce constituie mediul intern si care circula in artere si in vene sub actiunea pompei cardiace. Datorita compozitiei complexe si circulatiei sale rapide, sangele iriga toate tesuturile, asigurand multiplele functii. El permite, mai ales prin intermediul retelei de capilare, interpuse intre circulatia arteriala si cea venoasa, transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon), cel al substantelor nutritive (glucide, lipide, proteide), cel al elementelor, necesare mijloacelor de aparare ale orga!nismului impotriva bacteriilor, parazitilor si a virusurilor (anti!corpi, eozinofile, limfocite, monocite, neutrofile).
Circulatia sangvina este asigurata de contractiile mus!chiului cardiac. Acesta trimite la fiecare contractie aproxi!mativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii. Cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi, de unde se intoarce prin venele cave. 
Sangele este alcatuit din partea lichida -- plasma si celulele sangvine, suspendate in ea, numite si elemente figurate: eritrocite (globule rosii), leucocite (globule albe) si trombocite (placute sangvine). Daca sangele, la care s-a adaugat o substanta anticoagulanta, este turnat intr-o eprubeta si supus centrifugarii, elementele figurate, fiind mai grele, se depun la fund. In cazul acesta sangele se imparte in doua straturi : inferior -- de culoare rosie, compus din eritrocite, si superior -- straveziu, incolor sau putin galbui, prezentand plasma sangvina. Deoarece leucocitele au o greutate specifica mai mica decit eritrocitele, ele se aseaza pe suprafata stratului inferior, formand o pelicula subtire de culoare alba.
Prin centrifugarea sangelui in hematocrit (un capilar special cu gradatii) se poate determina, ca volumul plasmei constituie 53--58% din volumul sangelui, celelalte 42--47% revin elementelor figurate. Plasma sangvina contine 90--92% de apa si 8--10% substante uscate, mai ales proteine si saruri. In plasma se afla citeva proteine, care se deo!sebesc prin proprietatile si importanta lor functionala : albumine (4,5%), globuline (1,7--3,5%) si fibrinogen (circa 0,4%). Proteinele plasmatice din sangele uman constituie 7--8% ; restul sub!stantelor uscate din plasma constituie diferite substante organice si saruri minerale. Plasma sangvina contine substante azotate neproteice ; produsele hidrolizei proteinelor (aminoacizii, polipeptidele), care sunt absorbite in tractul digestiv si utilizate de celule pentru sinteza proteinelor protoplasmei, si produsele scindarii proteinelor, care urmeaza a fi eliminate din organism (ureea, acidul uric, creatina, creatinina, amoniacul). Cantitatea totala de azot neproteic din plasma, a azotului rezidual, este de 30 - 40 mg %. Jumatate din aceasta cantitate o constituie ureea. Substantele minerale ale plasmei sangvine constituie aproximativ 0,9%. 
Eritrocitele
Eritrocitele sau globulele rosii reprezinta celule, care la om si la mami!fere sunt lipsite de nucleu si au protoplasma omogena. In structura eritrocitului deosebim stroma-- carcasa celulei si stratul superficial -- membrana. Membrana eritrocitelor e formata dintr-un strat de lipide, in partea externa si in interiorul caruia sunt situate straturi monomoleculare de proteine. Compozitia minerala a eri!trocitelor si a plasmei e diferita : in eritrocitele omului e mai mult potasiu decit sodiu ; in plasma, insa, raportul acestor saruri e invers, 90% din subs!tantele uscate ale eritrocitelor constituie hemoglobina, iar celelalte 10% -- alte proteine, lipoizi, glucoza si sarurile minerale.
Pentru fiziologie si clinica are o mare importanta determinarea numarului de eritrocite in sange, care se face la microscop cu ajutorul camerelor de calcul sau cu ajutorul unor aparate electronice automate--celoscopuri. Intr-un milimetru cub de sange la barbati sunt circa 5 000000 de eritrocite, iar la femei -- circa 4 500 000. La nou-nascuti numarul de eritrocite este mai mare decit la maturi. Numarul de eritrocite in sange poate varia. Cresterea numarului de eri!trocite se constata in cazul altitudinii, in cursul eforturilor musculare, unor excitatii emotionale, precum si in urma pier!derii unei cantitati mari de apa din organism. Cresterea numarului de eritro!cite in sange poate dura mai mult sau mai putin timp si nu constituie numaidecat o dovada a cresterii numarului lor total in organism. De exemplu, in urma pierderii unei cantitati mari de apa din cauza transpiratiei abundente se produce o hemoconcentratie temporara, in urma careia creste numarul de eritrocite intr- o unitate de volum, desi numarul lor absolut in organism nu se schimba. In excitatii emotionale si in cursul eforturilor musculare puternice numarul de eritrocite creste in urma contractiei pline si patrun!derii in patul vascular a sangelui, bogat in eritrocite, din depozitul sangvin al splinei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sangele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!