Salamandrele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Familiile salamandrelor sunt foarte raspandite si cuprind diverse forme cu diferite feluri de viata. Tuturor le sunt comuni dintii palatini (dispusi in randuri longitudinale), precum si fecundarea.

Din aceste familii fac parte ,,broastele cu coada", adica salamandrele si tritonii propriu-zisi. Caracteristic pentru tritoni este forma lor zvelta de soparla, iar pentru salamandre, corpul mai masiv, cu membre puternice, care salta corpul de la sol (cand animalul se deplaseaza). La aceste animale, ochii cu pleoape functioneaza bine. In mod normal, membrele anterioare au cate patru degete, iar cele posterioare cate cinci degete. Mai cunoscute sunt salamandrele de uscat si tritonii (sau salamandrele de apa).

Salamandrele au coada cilindrica, fara creasta cutanata. Corpul si coada au santuri inelare. Salamandra maculoasa sau guster (care apare la noi) este de culoare neagra, patata nesimetric cu galben, cu pielea intinsa si lucioasa, denumita si ,,solomazdra focului" sau ,,piticul de ploaie".

In Europa este reprezentata de 10 subspecii, dintre care doua se gasesc in Germania: salamandra dungata si salamandra patata. Traieste mai rar la campie, prefera regiuni impadurite de deal sau de munte, de inaltime medie. In timpul zilei, alege locurile umede, iese dupa ploile calde de vara, miscandu-se lent pentru a prinde melci fara cochilie si rame. Nu suporta locurile uscate si razele soarelui. Animalul se apara de dusmani, prin eliminarea unei secretii albe, puternic iritante, din niste glande si porii de pe spate.

Deosebit de interesanta este inmultirea la salamandra: femela depune (in paraie reci, de obicei primavara, dupa 9-10 luni de gestatie), 10 - 40 de larve inconjurate de un invelis numit corion. Acestea au cate patru labe si branhii externe, ies din invelis repede si, dupa o scurta perioada de inactivitate, incep a inota.

Salamandra alpina, ceva mai mica si fara pete, se gaseste rar sub 600 m altiudine, in Alpi urca pana la 3000 m altitudine. Este mai putin pretentioasa in ce priveste umiditatea (ca salamandra patata) si nu cauta apa, atunci cand aduce pe lume puii sai complet dezvoltati. Gestatia dureaza 18-36 de luni. Puii se nasc numai cate doi deodata, deoarece in fiecare oviduct se dezvolta numai un singur ou, celelalte oua servind doar ca vitelus hranitor. In ciuda numarului redus de urmasi, salamandra alpina poate supravietui, deoarece are putini dusmani. Aceste insusiri i-au inlesnit popularitatea in regiunile alpine.

La salamandrele din Asia de Vest, masculii au o umflatura lunga in regiunea cozii, uneori de culoare galbena. La salamandra-caucaziana, corpul este alungit, de culoare neagra-portocalie. Este un animal foarte mobil, care isi sacrifica coada lunga, in cazul in care aceasta este prinsa intr-un obstacol sau apucata de un animal.

Salamandrele cu ochelari si pielea aspra (genul Salamandrina) au patru degete la membrele posterioare, in jurul ochilor, au un desen galben-roscat asemanator unor ochelari. Animalul este mic de 10 cm, si traieste in regiunile deluroase ale coastei Marii Mediterane, din partea de centrala si de nord a Italiei.

Salamandra din Spania de nord-vest si din Portugalia, denumita si salamandra cu dungi aurii, a carei piele luceste metalic, are o limba mare, ovala.

Tritonii (salamandrele de apa) sunt bine adaptati pentru inot. Corpul este alungit, coada comprimata lateral pentru vaslit, avand o creasta tegumentara pe spate, care la masculii diferitor specii este deosebit de dezvoltata in perioada imperecherii. Putine specii au coada rotunda si groasa. In general, aceste specii au un aspect inelat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Salamandrele.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
990 cuvinte
Nr caractere:
5 579 caractere
Marime:
16.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
biologie, animale, soparle, soparla, salamandra
Predat:
la liceu
Sus!