Ribozomi

Extras din referat Cum descarc?

RETICULUL ENDOPLASMATIC e un organit membranar, comun tuturor celulelor, reprezentat sub forma unor canalicule si cisterna limitate de endomembrane trilamentate cu o grasime de 5-6 nm. El imbraca doua forme care comunica una cu cealalta dar difera prin structura si functii: - reticulul endoplasmatic granular (rugos) , - reticulul endoplasmatic meted. Reticulul endoplasmatic granular reprez. Ansamblul structurilor canaliculare si veziculare membranare, cu diametrul de 20 nm , pe suprafata Carora se gasesc ribozomii atasati prin subunitatea mare; la nivelul lui se sintetizeaza proteinele de export. Reticulul endoplasmatic meted e implicat in procese metabolice, de ex. Sinteza de lipide, metabolismul carbohidratilor si detoxifierea drogurilor si a otravurilor. Mai produce si steroizi, ca de ex. Steroizi sexuali la vertebrate si steroizi secretati de glandele adrenale. Celulele care aceste substante sunt bogate in reticul endoplasmatic neted. Celulele din ficat sunt si ele bogate in reticul endoplasmatic neted. Enzimele din reticulul endoplasmatic neted ajuta la detoxifierea drogurilor si otravurilor prin adaugarea unei grupari de hidroxil la substante, astfel incat ele devin mai solubile si mai usor de eliminat din corp.
Complexul Golgi Aparatul Golgi se afla in apropierea nucleului. Este format din vezicule sau cisterna. Are rol in secretia substantelor necesare celulei. Complexul Golgi e un organit celular prezent in toate tipurile de cellule cu exceptia hermatiei adulte. A fost descoperit in celula nervoasa Purkinie din cerebel in 1898 de catre C.Golgi, primind denumirea de aparat reticular intern Golgi. La microscopul luminescent poate fi evidentiat in celula proaspata cu colorantul rosu neutru, iar in celula fixata prin metale grele (osmium, argint etc.) Pozitia in celula e diferita dupa tipul si activitatea citosolului. In neuron complexul Golgi e dispus perinuclear, in celulele secretorii apare supranuclear situat intre nucleu si polul apical. In unele celule specializate care au dubla polaritate functionala, complexul Golgi se deplaseaza fecvent intre cei doi poli in raport cu activitatea metabolica predominante a unuia sau a altuia. In majoritatea celulelor vegetale dar si in unele celule animale, complexul Golgi apare sub froma de dictiozomi, formatiuni izolate sau grupate sub forma de tubuli anastomazati intre ei sau sub forma de cisterne. Organizarea structurala: La microscopul luminescent complexul Golgi se prezinta sub diferite aspecte, retea de canalicule anastomazate, vacuole de diferite marimi, bastonase(dictizomi). Organizarea ultrastructurala: Microscopul electronic a aratat existente a trei elemente componente in organizarea complexului Golgi: 1. pachete de saci turtiti sau cisterne asezate in stiva; 2. macrovezicule; 3. microvezicule Toate aceste trei formatiuni sunt delimitate de citomembrane groase de aprox. 6-8 nm, de aspect meted fara ribozomi atasati pe suprafata lor, asemanatoare ca organizare cu celelalte endomembrane lipoproteice, organizate in mosaic.


Fisiere in arhiva (1):

 • Ribozomi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!