Reproducerea Plantelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acest tip de reproducere se realizeaza cu ajutorul germenilor asexuati. Cand acesti sunt specializati (spori) este vorba despre reproducere asexuata specializata.

Cand germenii asexuati sunt nespecializati, reproducerea se numeste vegetative.

Unele plante terestre se inmultesc prin spori.

Ei sunt germeni asexuati unicelulari specializati care se formeaza in organe numite sporogon (la muschi) sau sporange (la ferigi). Formarea lor este precedata de o diviziune reductionala (meioza), de aceea ei sunt haploizi.

- La muschi: dupa fecundatie ia nastere zigotul. Din acesta se dezvolta sporogonul in care se formeaza sporii haploizi.

Prin germinare, din spor ia nastere un tal filamentos protonema, pe care se formeaza noi tulpinite de muschi ce vor purta organele sexuale.

- La ferigi: dupa fecundatie, din zigot (care nu se desprinde de portal) se dezvolta o plantula, un sporofit tanar, pe care se formeaza la maturitate, pe fata inferioara a frunzei, sporangi grupati in sori. In sporangi, in urma meiozei, se formeaza sporii. La maturitate sporangii se deschid si elibereaza acesti spori.

Prin germinare, sporul da nastere unei plantule haploide- protalul, pe care se formeaza organelle producatoare de gamete.

Reproducerea vegetative la plante este de tip asexuat, in care descendentul este generat de un singur parinte. Noul individ rezulta dintr-un fragment al corpului parental. Astfel, la unii muschi, pe frunzisoare se formeaza propagule pluricelulare, care prin diviziune genereaza un gametofit nou.

La unele plante acvatice toamna se formeaza muguri de iarna, care se desprind de planta mama si ierneaza in namol.

La majoritatea plantelor, reproducerea vegetative se realizeaza prin organe vegetative: tulpini, radacini, frunze.

Celulele redevin meristematice (se intorc la stadiul embrionar) si se divid intens, mitotic; dau astfel nastere la o noua planta.

Inmultirea vegetative se poate realize prin: muguri adventivi de pe radacini (drajoni), tulpini taratoare (stoloni), tulpini subterane (bulbi, rizomi, tuberculi), fragmente de tulpini sau frunze (butasi). Oamenii folosesc pentru cultivarea unor plante (ceapa, usturoi, pansele, allele, cartof), organele subterane amintite. Ei au elaborate metode artificiale de multiplicare a plantelor utile, de exemplu: marcotajul, butasirea si altoirea.

MARCOTAJUL: consta in ingroparea unei portiuni dintr-o ramura, lasandu-I varful afara. Portiunea ingropata trebuie sa prezinte cel putin un nod la care lastarul (numit marcota) sa poata inradacina.

BUTASIREA: este taierea unui fragment dintr-o ramura si fixarea sa in pamant cu capatul bazal in jos. Butasul trebuie sa aiba cel putin doua noduri cu muguri viabili. De la cel de jos se formeaza radacini, iar de cel superior un nou lastar.

ALTOIREA: se practica la pomii fructiferi si unii arbusti. Se detaseaza un fragment mic de ramura (sau numai un mugure), altoiul care se articuleaza care se articuleaza la tesuturile conducatoare ale ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reproducerea Plantelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
660 cuvinte
Nr caractere:
3 981 caractere
Marime:
10.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
plante, reproducere
Predat:
la gimnaziu
Sus!