Reproducerea Asexuată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reproducerea asexuata, formarea unui nou individ din celulele ce apartin organismului-parinte, excluzand procesele de meioza, formare a gametilor, sau fertilizare. Sunt mai multe tipuri de reproducere asexuata. Divizarea este cea mai simpla forma de reproducere asexuata, aceasta presupune divizarea unui organism in asa fel incat sa formeze doua organisme noi, identice, intre ele si organismul-parinte. Atestam divizarea la organismele unicelulare cum sunt bacteriile si protistele, unele alge ca spyrogira si euglena, la fel si la organisme mai dezvoltate cum ar fi viermii plati si la alte specii de viermi. O alta forma de reproducere asexuata este regenerarea, acest tip de reproducere asexuata reprezinta formarea fiecarui organism dintr-o parte componenta a organismului-parinte, la general termenul regenerare este folosit pentru a descrie procesul de re-crestere a unei parti avariate sau care lipseste din componenta organismelor inalt dezvoltate, regenerare intregului organism este prezenta la hidra si la un grup de plante.

Inmultirea prin spori este un alt tip reproducere asexuata si este prezenta la bacterii, protiste si la fungus. Sporii sunt capsule ce contin ADN si sunt capabile sa dea nastere unui nou organism, sorii sunt produsi fara unirea sexuala a gametilor.

Inmugurirea este un alt tip de reproducere asexuata, acest tip de reproducere are la baza un grup de celule ce isi pot singure genera hrana si care se detaseaza de corpul parinte. Spre deosebire de spori, mugurii sunt un grup de celule multicelulare ce au mai multe invelisuri. Reproducerea vegetative este raspandita, la plante, tuberculii la cartof, bulbii la usturoi.

Reproducerea asexuata poate fi deseori ca o rezerva la inmultirea sexuata. In anumite conditii reproducerea asexuata poate fi unicul mod de reproducere. De exemplu daca in preajma nu sunt alti indivizi cu care se poate face schimb de gameti organismul foloseste reproducerea asexuata pentru a se inmulti. Reproducerea asexuata necesita mai putina energie si uneori poate fi mai eficienta. Organismele ce se reproduc asexuat sunt identice cu parintii lor. Din aceasta cauza ele pot coloniza anumite teritorii avand la baza doar un singur individ. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reproducerea Asexuata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
372 cuvinte
Nr caractere:
1 904 caractere
Marime:
7.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
reproducere, organisme
Predat:
la liceu
Sus!