Reproducerea animalelor și dezvoltarea lor ontogenetică

Extras din referat Cum descarc?

Reproducerea -  abilitatea de a produce noi generatii de indivizi ai unei specii - este una dintre caracteristicile fundamentale ale organismelor vii. Materialul genetic este transmis de la parinti la descendenti, asigurandu-se astfel perpetuarea caracteristicilor speciilor.
Reproducerea poate fi de doua tipuri: sexuata si asexuata. Multe specii de nevertebrate (ex. spongieri, celenterate, viermi) prezinta atat reproducere asexuata cat si reproducere sexuata. Reproducerea asexuata se poate realiza prin inmugurire sau prin diviziunea corpului. La unele dintre aceste specii, cele doua moduri de reproducere (asexuata si sexuata) sunt proprii diferitelor generatii, astfel incat apare o alternanta intre generatiile asexuate si sexuate, fenomen cunoscut sub numele de metageneza.
1.Reproducerea asexuata este caracteristica vietuitoarelor inferioare. Se face pe seama unui individ si se realizeaza prin trei procese distincte:
- sciziparitate, 
- inmugurire,
- sporulatie.
Sciziparitatea consta in diviziunea directa a corpului animal prin simpla mitoza. Celulele se divid in doua jumatati care evolueaza si se formeaza doi indivizi normali. Acest tip de inmultire se intalneste la algele unicelulare, la protozoare si la unele metazoare cum sunt anelidele si celenteratele.
Inmugurirea (gemiparitatea) se caracterizeaza prin aceea ca, intr-un anumit punct sau in mai multe puncte ale corpului, o celula sau un grup de celule incep sa prolifereze, formand muguri, fiecare mugure diferentiindu-se intr-un organism nou. Acestia se pot desparti pentru a vietui independent sau raman uniti de organismul din care provin (Protozoare, Celenterate s.a.).Hidra se poate inmulti prin inmugurire. In imagine putem observa cum pe peretele corpului apare o proeminenta, care se transforma incet intr-un mic tubercul (rinichi). Treptat acesta creste in marime, se intinde si ii apar tentaculele. In cele din urma, acesta se desprinde si incepe o viata independenta.
Sporulatia caracterizeaza protozoarele parazite numite sporozoare. Datorita unor conditii nefavorabile ale mediului extern, inmultirea vegetativa nu mai are loc, protozoarele secreta o membrana de protectie asemanatoare chitinei (membrana chistica) care-l acopera in intregime. In interiorul membranei poate persista mult timp, ducand o viata latenta. In acest interval de timp nucleul se fragmenteaza, protoplasma se aduna in jurul fiecarui fragment de nucleu si formeaza celule mici numite spori. Cand conditiile de mediu devin din nou favorabile, membrana se rupe iar sporii sunt pusi in libertate si reconstituie organisme noi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reproducerea animalelor si dezvoltarea lor ontogenetica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!