Reproducerea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La oameni, ca de altfel la toate mamiferele, una din cele doua celule provine de la un mascul adult, iar cealalta, de la o femela adulta. Celula masculina se numeste spermatozoid, iar cea feminina ovul. Inceputul unei noi vieti se produce in momentul conceptiei clipa in care spermatozoidul masculin si ovulul (oul) feminin fuzioneaza, pentru a deveni un singur tot. Aceasta impreunare a celulelor sexuale se produce in corpul femelei, ca urmare a unui act sexual petrecut intre cei doi parteneri. Dupa conceptie, noua fiinta continua sa se dezvolte in corpul mamei, pana in clipa in care poate avea loc nasterea. Pentru a se produce conceptia, atat spermatozoidul cat si ovulul trebuie sa se afle intr-un anumit stadiu de dezvoltare un proces complicat care se petrece in gonade, cunoscute si sub denumirea de organe primare de reproducere.

Sperma masculina este constituita din celule sexuale numite spermatozoizi, care, ca toate celelalte celule ale corpului, au 23 de perechi de cromozomi. Pe parcursul dezvoltarii si maturarii depline, spermatozoizii sunt stocati in gonadele masuline cele doua testicule, care sunt suspendate intr-un sac seminal, situat la exteriorul corpului. Pentru o buna dezvoltare, spermatozoizii au nevoie de o temperatura mai joasa decat necesita restul corpului pentru o buna functionare. Ouale feminine maturate se gasesc in interiorul corpului, in doua organe numite ovare. Inainte ca spermatozoidul sa se uneasca cu ovulul, cromozomii-pereche trebuie sa se transforme in cromozomi simpli, astfel incat dupa fuziune cei 23 de cromozomi simpli ai spermatozoidului si ai ovulului sa se uneasca, pentru ca noua celula formata sa aiba cele 23 de perechi de cromozomi. Acest proces de divizare face posibil ca noua fiinta, pe cale se prinda viata, sa mosteneasca caracteristicile ambilor parinti.

Spermatozoidul ajuns la maturare se numeste spermatocit primar. In acest moment, procesul de divizare se poate produce: in aceasta etapa se separa perchile de cromozomi, cate unul din fiecare pereche, continute in cele doua noi celule ce au rezultat in urma procesului de divizare. Noile celule, spermatocitele secundare, contin doar 23 de cromozomi simpli. Procesul de separare cromozoidal are loc si in ovulul aflat intr-un anumit stadiu de dezvoltare. Ovogonul matur se transforma in ovocit primar cu un folicul, si, ca si in cazul spermatocitului primar se divide prin procesul numit meioza, perechile de cromozomi devenind cromozomi simpli. Stadiile de maturare ale spermatozoidului Din acest moment, celula nu se mai divizeaza la fel. Fiecare din spermatocitele secundare sufera o noua diviziune meiotica prin care cromozomii simpli se impart in doua. Jumatatea identica a acestor cromozomi va constitui parte din noua celula, fiecare dintre ele avand 23 de cromozomi. In stadiile de maturare ale spermatozoidului acest tip de celule poarta numele de spermatite. Ele au o forma rotunda ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reproducerea - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 427 cuvinte
Nr caractere:
8 068 caractere
Marime:
12.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!