Regnul Vegetal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Libertatea trebuie definita in raport cu omul ca individ nu cu grupuri sociale tratate distinct de indivizii care le alcatuiesc. Scopul unei societati care lupta pentru libertate este ca macar marea majoritate din indivizii ce o compun sa dispuna de acest atu. Abodarea individualista a libertatii ne ajuta sa marcam opozitia fata de ideologiile care pledeaza pentru constrangere intru asigurarea libertatii societatii.

Remarcam la Ernest Gellner asocierea democratiei cu termenul de societate civila, avand in vedere ca aceasta forma exclude atat comunitarismul inabusitor cat autoritanismul centralizat. Prin urmare reprezinta societatea in care de libertate se pot bucura toti indivizii: si cei puternici si cei slabi si cei curajosi si cei distrati.

Odata cu revolutia franceza democratia a incetat sa mai fie doar un cuvant literar si a devenit parte a vocabularului atat in sens politic cat si social. Democratia este o forma de organizare si conducere politica a societatii prin consultarea cetatenilor tinand cont de vointa acestora, de interesele si aspiratiile de progress ale tarii. Este guvernarea de catre popor, puterea suprema revenind poporului si fiind exercitata de le sau de catre reprezentantii alesi conform unui sistem electoral liber. Democratia este un tip de regim politic dar si un mod de viata. Ea este produsul societatii dar este si producatoare de viata si de stiluri collective de existenta. Studiul democratiei cuprinde un ansamblu de legi care guverneaza viata colectiva, sentimentele sociale, emotiile.

Democratia este o forma sociala intalnita chiar si la vechii greci, care totusi nu se deranjau deloc sa aiba sclavi si sa-i ucida dupa bunul plac. Alte texte democratice din istoria de mai tarziu, au fost impuse maselor de catre cativa iluminati, fara a intreba reprezentatii poporului -care oricum nu existau- si avand la baza o decizie la nivelul de sus, intre guvernanti si cler. Trecand la textele Bibliei -desi ar putea parea paradoxal pentru cititorii moderni- Isus a fost crucificat intr-un mod extrem de democratic pentru acea vreme, de vreme ce Pontius Pilatus lasase masele sa decida asupra verdictului. Pana si unii dictatori moderni datoreaza ajungerea lor la putere alegerilor parlamentare, in urma unor alegeri facute pe criterii democratice.

In Romania de astazi se poate observa fara prea multe eforturi ca s-a pus semnul egal intre acesti doi termini dupa 1989. Este adevarat ca insasi Constitutia noastra prevede anumite libertati individuale fara de care nu se mai poate pune problema democratiei, dar ce ne facem atunci cand realizam ca totul s-a inteles in randul poporului anapoda. Asupra acestei probleme vom reveni.

Sa analizam cateva puncte de plecare referitoare la aceasta discrepanta libertate-libertinaj. Doctrina marxista sustine ca societatea civila este o escrocherie. Ideea unei pluralitati institutionale democratice opunandu-se statului; dar si echilibrandu-l; la randul sau controlata si protejata de stat nu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regnul Vegetal
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 703 cuvinte
Nr caractere:
9 351 caractere
Marime:
15.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!