Rechinul din Marea Neagră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marea Neagra este o mare din bazinul atlantic, situata intre Europa si Asia, care se invecineaza cu Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia si Georgia. Prin Stramtoarea Cherci se ajunge in Marea Azov, prin Bosfor in Marea Marmara, iar prin stramtoarea Dardanele in Marea Egee si deci in Mediterana. Ea este un rest al Marii Sarmatice si prezinta o serie de aspecte unice in lume.

Marea se intinde pe o suprafata de 413.000 km- Cel mai adanc punct se afla la 2206 m sub nivelul marii in apropierea de Ialta. Mareele sunt in general de mica amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este in larg de 17-18 la mie, fata de 24-34 la mie in alte mari si oceane. In zona litoralului romanesc salinitatea scade si mai mult, in mod obisnuit fiind intre 7 si 12 la mie.

Biotopul pontic poate fi impartit in 4 etaje principale:

1. Etajul supralitoral - acesta este format din zonele de tarm acoperite ori stropite de valuri in mod ocazional. Zona prezinta o umiditate accentuata, inundabilitate, o cantitate in general mare ori macar semnificativa de materii organice aduse de valuri sau de origine locala. De obicei materiile organice se afla in descompunere, formand depozite rau mirositoare. Fauna include numeroase crustacee, insecte si viermi, bacterii aerobe si - mai putin - anaerobe. Mare parte din aceste vietati se hranesc din depozitele de materie organica. O parte mai mica este formata din mici pradatori. La acestea trebuie adaugate vietatile pasagere, in special pasarile de mare.

2. Etajul mediolitoral - ce cuprinde zona de spargere a valurilor (intre cca. 0 si -0,5 m altitudine). Cele mai cunoscute vietuitoare ale etajului mediolitoral pietros sunt bancurile de midii si stridii. Etajul pseudolitoral nisipos cuprinde in special animale capabile de ingropare rapida in substrat. Biocenoza caracteristica zonei de spargere a valurilor pentru pseudolitoralul nisipos de granulatie medie si grosiera este cea a bivalvei Donacilla cornea si polichetului Ophelia bicornis, carora li se mai asociaza izopodul Eurydice dollfusi si polichetele Nerine cirratulus, Pisione remota si Saccocirrus papillocercus (Mokievski 1949, Bacescu. et al 1967). Pseudolitoralul nisipurilor fine este caracterizat de predominarea populatiilor amfipodului Pontogammarus maeoticus, misidul Gastrosaccus sanctus si turbelariatul Otoplana subterranea (Surugiu 1999).

3. Etajul sublitoral (infralitoral) - aflat la adancimi de 0,5 pana la 12 (maximum 18) metri. Este zona cea mai favorabila vietii, in care se afla majoritatea speciilor de plante si cea mai mare parte a biomasei organismelor multicelulare. Etajul sublitoral cuprinde portiunea de fund marin permanent imersata, situata intre limita inundarii permanente si adancimea care permite existenta organismelor fotosintetizante.

4. Etajul elitoral - se situeaza de la limita inferioara a algelor unicelulare sau pluricelulare (60 m) pana la marginea platformei continentale.

2. Clasificare stiintifica

Regnul: Animalia

Increngatura: Chordata

Supraclasa: Pisces

Clasa: Chondrichthyes

Ordinul: Squaliformes

Familia: Squalidae

Genul: Squalus

Specia: Squalus acanthias

Cordatele sunt animale celomate, deuterostome, cu simetrie bilaterala. Le se deosebesc de nevertebrate atat prin morfologia cat si prin structura lor complexa.

Spre deosebire de nevertebrat care au exoschelete, la cordate corpul este sustinut de un schelet axial intern, endoschelete, reprezentat prin notocord (coarda dorsala) de origine dubla endoblastica si mezoblastica. Notocordul este situat deasupra tubului digestiv si sub tubul neural La vertebrate in jurul notocordului se dezvolta scheletul axial: coloana vertebrala si craniul.

Sistemul nervos la cordate se prezinta ca un tub neural situat pe linia medio-dorsala, deasupra notocordului (epineurie). La vertebrate, peretii tubului neural se dezvolta foarte mult, din vezicula neurala luand nastere encefalul, iar din rest maduva spinarii.

La cordatele primitive acvatice aparatul respirator este reprezentat prin branhii.

La cordate inima este musculoasa si se afla situata ventral iar sangele circula in sens invers fata de nevertebrate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rechinul din Marea Neagra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 620 cuvinte
Nr caractere:
23 630 caractere
Marime:
27.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
rechin, marea neagra, biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!