Rasina naturala

Extras din referat Cum descarc?

Rasina naturala este o substanta de consistenta vascoasa, lipicioasa, secretata de anumite plante (rasina vegetala), in mod special de conifere, dar si unele insecte (Kerria laccifera, cunoscute sub numeroase sinonime: Kerria lacca, Carteria lacca, Laccifer lacca, Tachardia lacca) sau animale pot secreta substante asemanatoare (rasina animala). 
In prezent rasina naturala este inlocuita in industrie de rasinile sintetice care fac parte din categoria maselor plastice. Rasina naturala este un amestec de substante chimice volatile aromatice. Solidificarea rasinii se produce prin evaporare si un proces de polimerizare si oxidare. Rasina produsa de conifere este lipicioasa cu un miros intensiv, pe cand rasina moale (cauciucul) produsa de foioase, este mult mai putin lipicioasa, aproape fara miros si la incalzire nu se topeste ci se carbonizeaza.
Rasini vegetale sunt copalul si damarul. Dintre rasinile fosile se poate aminti chihlimbarul, iar dintre rasinile animale, selacul.
Rasinile naturale sunt insolubile in apa, dar sunt usor solubile in ulei, alcool si partial in benzina. Cu anumiti solventi organici formeaza solutii utilizabile ca lacuri de acoperire.
Terebentina, colofoniul, masticul sunt produse rezultate in urma distilarii rasinilor de conifere.
Colofoniu
Colofoniul (numit si sacaz) este o substanta solida sfaramicioasa cu luciu sticlos, de culoare galbena cu variante brun negricioase sau roscate. Se obtine din rasina coniferelor prin distilare ca produs ce ramane dupa evaporarea terebentinei, o substanta volatila. Colofoniul se compune din acizi organici, in special acid abietic.
Numele colofoniu provine din expresia colophonia resina (rasina de Colofon) si se datoreste renumelui pe care il avea o rasina de calitate extrase din pinii din regiunea orasului antic lidian Colofon (???????) din Asia Mica. Varianta sacaz provine din cuvantul turc sak?z (clei, rasina, guma).
Proprietati
Temperatura de topire a colofoniului depinde de varietate si se situeaza in jurul a 100 ?C. Este inflamabil si arde cu mult fum. Este solubil in alcool, eter, benzen si cloroform.
Utilizare
In electronica se foloseste


Fisiere in arhiva (1):

  • Rasina naturala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!