Rășină naturală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rasina naturala este o substanta de consistenta vascoasa, lipicioasa, secretata de anumite plante (rasina vegetala), in mod special de conifere, dar si unele insecte (Kerria laccifera, cunoscute sub numeroase sinonime: Kerria lacca, Carteria lacca, Laccifer lacca, Tachardia lacca) sau animale pot secreta substante asemanatoare (rasina animala).

In prezent rasina naturala este inlocuita in industrie de rasinile sintetice care fac parte din categoria maselor plastice. Rasina naturala este un amestec de substante chimice volatile aromatice. Solidificarea rasinii se produce prin evaporare si un proces de polimerizare si oxidare. Rasina produsa de conifere este lipicioasa cu un miros intensiv, pe cand rasina moale (cauciucul) produsa de foioase, este mult mai putin lipicioasa, aproape fara miros si la incalzire nu se topeste ci se carbonizeaza.

Rasini vegetale sunt copalul si damarul. Dintre rasinile fosile se poate aminti chihlimbarul, iar dintre rasinile animale, selacul.

Rasinile naturale sunt insolubile in apa, dar sunt usor solubile in ulei, alcool si partial in benzina. Cu anumiti solventi organici formeaza solutii utilizabile ca lacuri de acoperire.

Terebentina, colofoniul, masticul sunt produse rezultate in urma distilarii rasinilor de conifere.

Colofoniu

Colofoniul (numit si sacaz) este o substanta solida sfaramicioasa cu luciu sticlos, de culoare galbena cu variante brun negricioase sau roscate. Se obtine din rasina coniferelor prin distilare ca produs ce ramane dupa evaporarea terebentinei, o substanta volatila. Colofoniul se compune din acizi organici, in special acid abietic.

Numele colofoniu provine din expresia colophonia resina (rasina de Colofon) si se datoreste renumelui pe care il avea o rasina de calitate extrase din pinii din regiunea orasului antic lidian Colofon (???????) din Asia Mica. Varianta sacaz provine din cuvantul turc sak?z (clei, rasina, guma).

Proprietati

Temperatura de topire a colofoniului depinde de varietate si se situeaza in jurul a 100 ?C. Este inflamabil si arde cu mult fum. Este solubil in alcool, eter, benzen si cloroform.

Utilizare

In electronica se foloseste

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rasina naturala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 011 cuvinte
Nr caractere:
5 498 caractere
Marime:
68.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
obtinere, utilizare, rasina
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!