Rasa Mangalița

Extras din referat

Origine:Cercetatorii nu au ajuns la o parere comuna in ceea ce priveste originea rasei,dar este crescuta in Romania inca din secolul
al XVIII-lea.
Denumirea rasei nu are nici o legatura cu originea ei,este legata mai mult de capacitatea de a folosi hrana grosiera,mai ales pasunea precum si de insusirea de ingrasare fiind o rasa specializata in productia de grasime.
La originea denumirii rasei se consider a a fi cuvantul de origine slava "mangala" ="corp in forma de butoi",datorita starii deosebite de ingrasare la care poate ajunge.
Rasa prezinta insusiri genetice puternic consolidate,iar in timp au aparut mai multe varietati de culoare: blonda,neagra,pantecele alb. Apreciata pentru masa musculara cu fibra gustoasa si fin patrunsa de grasime ce are un procent mult mai mic de colestrol fata de rasele moderne(duroc,marele alb,landrace, etc)recomandata la prepararea salamurilor de tip "Sibiu" si a altor preparate de durata.
Materialul biologic se caracterizeaza prin talie mijlocie,corp scurt cu aspect de "butoi" la animalele ingrasate.Capul este mare cu ratul lung ascutit si cilindric.
Urechile sunt de forma foarte variata .Gatul este musculos scurt si gros.Linia spinarii usor convexa cu crupa putin dezvoltata.Membrele sunt scurte si suporta cu greu corpul ingrasat,calcatura asa zisa in "pensa" o impiedica pe aceasta rasa sa fie crescuta in adaposturi cu pardoseala de beton,se recomanda o pardoseala din lemn pentru evitarea aparitiei bolilor la nivelul membrelor.Pielea este groasa de culoare cenusie cu exceptia ratului,a vulvei si a ploapelor unde este neagra.Parul este abundent format din fire mai groase numite peri si fire subtiri,scurte si ondulate numite puf. Purceii la nastere au parul neted,de culoare cenusie cu dungi mai inchise,dispuse longitudinal ce dispar dupa 2-3 saptamani.
Avand o prolificitatea mica 4-6 purcei/fatare,scroafele nu au un instinct matern dezvoltat iar la intarcare purcei au mase corporale de 8-10 kg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rasa Mangalita.pptx

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!