Pubertatea și adolescența

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copilarie spre maturitate. Este marcata de mari modificari fizice, cea mai importanta fiind maturitatea din punct de vedere sexual a baietilor si fetelor, care face posibila reproducerea. Pubertatea incepe la orice virsta cuprinsa intre aproximativ 11-16 ani, media fiind de 13 ani. De obicei, la fete incepe cu un an mai devreme decit la baieti. Fetele se nasc cu sisteme osoase si nervoase ceva mai mature si aceasta dezvoltare continua treptat in timpul copilariei. In ultimii 150 de ani in tarile dezvoltate copiii ajung la pubertate la o virsta din ce in ce mai mica. Dupa pubertate urmeaza adolescenta cind au loc alte modificari fizice. Totusi mai importante sint schimbarile emotionale de dispozitie si comportament. La pubertate majoritatea copiilor intra in relatii cu altii de acelasi sex. Pe masura ce ajung la adolescenta devin tot mai interesati sau nu mai sint atit de timizi sau intoleranti cu cei de sex opus. Pentru multi tineri anii dintre copilarie si maturitate pot fi o perioada de zbucium emotional dar si o perioada de dezvoltare emotionala. Aceasta perioada cunoscuta ca adolescenta dureaza 7-8 ani: Adolescenta perioada a vietii cuprinsa intre varsta pubertatii si cea adulta, in care are loc maturizarea treptata a functiunilor fizice si psihice ale organismului.

La ambele genuri inaltimea si greutatea corporala creste, incepe sa creasca parul in zona pubiana, parul de pe brate si picioare devine mai gros si mai vizibil, transpiratia devine mai abundenta, iar concentratia de grasimi din piele mai mare (iata de ce apare acneea). Cresterea implica transformari la nivel intelectual si sufletesc, relatiile cu ceilalti se modifica. in adolescenta, se remarca nevoia de afirmare, identificarea cu unele idealuri sau din contra, opozitia fata de autoritate, in special cea a parintilor.

E perioada descoperirii de noi emotii, a sentimentelor inedite si uneori violente, a prieteniilor puternice, a iubirii. Este si o perioada de criza si revolta, de ezitare intre dorinta si teama de a creste. A deveni adult inseamna a fi capabil sa decizi si sa iei hotarari importante pentru viata.

La fete. Sanii se maresc in volum, mameloanele devin mai evdente, iar organele genitale cresc si ele, devenind mai carnoase. In interiorul corpului cresc uterul si ovarele.

La un anumit moment al acestui proces apare menarha - prima menstruatie a femeii. Totusi, poate dura chiar si un an de la aceasta prima menstruatie pana cand ciclul mensrual va deveni regulat. Aparitia primelor menstruatii, implica modificari ale dispozitiei, fetele devenind mai nervoase.

Se inregistreaza modificari ale corpului, cresc talia si coapsele, formele devin mai rotunde, mai feminine.

Apar visuri, ganduri erotice, apare interesul fata de persoanele de sex opus; pot sa se masturbeze, ceea ce nu prezinta ceva patologic in dezvoltarea sexuala.

Fetele intra in pubertate si adolescenta mai repede decat ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pubertatea Si Adolescenta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
603 cuvinte
Nr caractere:
3 375 caractere
Marime:
7.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!