Protozoare Mici Creaturi Vii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Protozoarele sunt cele mai mici animale de pe pamant: farame microscopice de viata, compuse fiecare dintr-o singura celula ce contine toate mecanismele supravietuirii independente.

pe pamant, de aceea sunt cunoscute sub numele de primele animale sau protozoare. Majoritatea sunt organisme microscopice cu diametrul mai mic de un milimetru, invizibile cu ochiul liber. Fiecare este, in esenta, o picatura de citoplasma gelatinoasa, inchisa intr-o membrana care permite intrarea si iesirea substantelor chimice simple, in timp ce retin inauntru proteinele complexe. Citoplasma insasi contine o varietate de structuri responsabile pentru prelucrarea substantelor nutritive si controlul continutului de apa, si un nucleu care actioneaza asemenea unui creier, coordonand activitatile celulei.

Protozoarele apartin regnului Protista, care include si algele unicelulare. Protozoarele sunt un subregn, constand din sapte increngaturi: - increngatura Sarcomastigophora include amibele si flagelatele. Exista aproximativ 18. 500 de specii. Printre specii se numara: Euglena.

- increngatura Ciliophora consta din ciliate. Exista circa 7. 200 de specii. Printre specii se numara: Didinium.

- increngaturile Apicomplexa, Labyrinthomorpha, Microspora, Myxospora si Ascetospora formeaza impreuna protozoarele parazite. Exista aproximativ 5. 600 de specii. Printre specii se numara: Plasmodiul.

Protozoarele prospera in numar imens si sunt o parte esentiala a retelelor de hrana si a ciclurilor de descompunere ale lumii dar, pentru ca sunt atat de mici, abia daca ne dam seama de existenta lor.

-1- EUGLENA Prea marunta pentru a fi vazuta cu ochiul liber, Euglena prezinta la microscop forma unui fus turtit, purtand in varf un bici (flagel), cu care bate cu putere apa pentru a inainta mai rapid. Corpul ei unicelular contine granule verzi de clorofila, ceea ce ne-o arata capabila sa indeplineasca functia complexa a fotosintezei. Datorita miscarilor ei independente si vioaie, ajutate de micul organ de locomotie, ea ne sugereaza mai mult lumea animala. Marea ciudatenie a acestei plante o constituie modul ei de hranire, cand animal, cand vegetal.

Asezand o Euglena la intuneric si adaugand in mediul ei de viata substante organice, ea isi pierde culoarea verde, devine aproape stravezie si incepe sa se hraneasca ca un animal. Adusa din nou la lumina, isi recastiga granulele de clorofila si revine la modul vegetal de hranire.

In ce regn putem incadra aceasta fiinta uimitoare? Daca pentru stabilirea filiatiei ei va trebui sa-I urmarim rudele apropiate, ne vom incurca si mai rau. Unele neamuri se hranesc cu substante minerale si nu-si schimba niciodata culoarea verde; altele, dimpotriva, lipsite de clorofila, se hranesc saprofit, ca orice animal. Intre sutele de mii de fiinte microscopice ce populeaza apele, multe si dintr-un regn, si din altul prezinta asemanari si grade de trecere spre Euglena.

Ea face parte dintre acele numeroase vietuitoare in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protozoare Mici Creaturi Vii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
564 cuvinte
Nr caractere:
2 961 caractere
Marime:
8.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!