Productiile Animalelor Domestice

Extras din referat Cum descarc?

Productia animala a fost si este importanta in Romania datorita conditiilor geografice favorabile si pentru ca principalele specii au fost domesticite in Europa.
Omul foloseste animalele pentru a transforma in lapte, carne, oua etc.
produsele vegetale pe care nu le poate folosi direct (fan, pasune, paie.). Productia depinde de capacitatea de productie proprie a animalului si de cantitatea de hrana pe care acesta o primeste, de conditiile de ingrijire si exploatare Capacitatea productiva si randamentul economic depind si de aspectul exterior al animalului, de particularitatile de microstructura si fiziologice.
Productia animala a fost si este importanta in Romania datorita conditiilor geografice favorabile si pentru ca principalele specii au fost domesticite in Europa.
Geto-dacii, in lumea elena si apoi romanica, erau numiti mancatori de lapte. Eu au practicat transhumanta care s-a incetatenit pana in sec. XX. N. Filip (1909) a apreciat perioada de aur pentru productia animala pana la tratatul de la Adrianopol (1829). Dupa aceasta data se extinde cultivarea cerealelor in detrimentul cresterii animalelor.
In 1920 produsele animale pentru export reprezentau doar 1, 26%, iar in 1939 au crescut la 12, 2%. Dupa 1960 s-a trecut la concentrarea si specializarea productiei animale.
In ultimii ani (dupa 1989) se urmareste gasirea mijloacelor de stimulare a taranilor si specialistilor in zootehnie pentru organizarea de ferme mici si mijlocii, eficiente biologic si economic.
Tot ce valorifica omul de la animale se numeste produs, iar cantitatea totala de produse obtinute de la un animal intr-un interval de timp se numeste productie.
Produsele de care beneficiem de pe urma animalelor sunt: lapte, carne, oua, lana, piele, blana, miere, matase naturala.
Productivitatea animalelor cuprinde atat notiunile anterioare, cat si cele referitoare la cheltuieli si criteriile care determina valoarea economica a acestora.
Precocitatea se manifesta prin: maturitatea corporala (atingerea dimensiunilor adultilor), maturitatea sexuala (dezvoltarea organelor de reproductie) si maturitatea economica (varsta la care animalul este apt pentru productie). Exemple de rase precoce: taurine - Friza; porcine - Landrace.
Opusul precocitatii este tardivitatea, cand animalele ating dezvoltarea de adult la varsta inaintata; de obicei animalele primitive sunt slab productive.
Exemple de rase tardive: taurine - Sura de stepa; porcine - Stocli. Rasele precoce de taurine fata prima oara la 24-25 de luni, pe cand cele tardive la 30-34 de luni; gainile precoce incep ouatul la 5 luni, fata de cele tardive la 7-8 luni.
Si in cadrul aceleiasi rase unele femele sunt mai prolifice, deci mai valoroase.
De exemplu: la porcine, o scroafa din rasa Marele Alb realizeaza 10-12 purcei/fatare; la ovine, oile din rasele Friza, Landrace finalandez, Romanov dau 2-3 miei/fatare. Capacitatea de valorificare a hranei reprezinta posibilitatea organismului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Productiile Animalelor Domestice
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!