Parcul Dendrologic Arcalia

Extras din referat Cum descarc?

Parcul Dendrologic Arcalia este unul dintre cele mai frumoase rezervatii de acest tip din Romania. Parcul Arcalia si castelul Bethlen sunt in mijlocul satului Arcalia. Este situat la marginea nordica a Podisului Transilvaniei, la 17 km vest de Bistrita, la o altitudine de 410 m, in satul cu aceeasi denumire, sat ce apartine comunei Sieu Magherus. 
Parcul Dendrologic Arcalia este unul dintre cele mai frumoase rezervatii de acest tip din Romania avand o mare valoare stiintifica, didactica dar si turistica. Traseele turistice n-ar trebui sa ocoleasca acest simbol al regiunii, parcul dendrologic fiind considerat al doilea ca marime din Romania, dupa cel de la Simeria.
Parcul a fost amenajat propriu-zis la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, de catre unul dintre cei mai bogati oameni ai zonei la acea data, groful Bethlen, un mare iubitor de natura. Acesta a inceput sa amenajeze in jurul resedintei sale un parc, iar amenajarea si extinderea parcului a durat zeci de ani, pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial. In timpul acestui razboi, armata sovietica a patruns in sat, au arestat familia grofului si au devastat parcul si castelul. Proprietatea include si un castel, Castelul Bethlen din Arcalia, acesta fiind construit la inceputul secolului al XVII-lea, de catre inaintasii grofului, constructia acestuia reprezentand un amestec de stiluri arhitectonice, predominant fiind stilul mauro-bizantin, castelul fiind astfel unic in tara. 
Dupa al doilea razboi mondial, in urma nationalizarii, parcul ajunge in proprietatea Gostatului Lechinta. Acesta nu apreciaza valoarea acestui minunat colt de natura: taie abuziv numerosi arbusti si transforma castelul parcului in depozit pentru cereale si magazine satesti. Intre anii 1960-1964, fosta proprietate a familiei de nobili maghiari ajunge la taberele de pionieri, iar din anul 1963 proprietatea este preluata de Universitatea ,,Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Timp de trei decenii, aici a functionat Centrul de Cercetari Biologice si Geologice, servind in acelasi timp si ca baza de cercetare a facultatii, unde studentii desfasoara practica de vara. Din anul 2000, castelul Bethlen din Arcalia si parcul dendrologic Arcalia adaposteste Centrul Regional al Francofoniei.
Parcul se extinde pe o vasta suprafata, unde cresc peste 150 de arbori si arbusti (autohtoni sau exotici) din diferite zone ale globului (bradul argintiu, molidul caucazian, salcamul japonez, pinul de matase, scumpia, nucul american, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, otetarul, salcamul japonez, salcamul, teiul cu frunza mare, chiparosul de balta, etc.). 
Parcul (fara livada) are forma trapezoidala, laturile fiind alcatuite din alei, construite din diferite specii: aleea de molid, de brad, de carpen si de salcam. 
Parcul ofera un peisaj de vis. De exemplu,
- arbustii cu flori rosii, merii, salcamii, etc. infloresc in perioada aprilie-mai; 
- florile multicolore acopera pajistile, aleile sunt pline de petale albe;
- verdeata te imbie la relaxare si contemplare. 
Arborii si arbustii plantati aici, atat izolat cat si in palcuri, grupe sau in masiv, sunt specii exotice de interes forestier sau ornamental, iar studierea lor aduce noi contributii privitoare la cultura speciilor straine din tara noastra. Astfel, parcul dendrologic de la Arcalia are o mare valoare stiintifica, didactica si turistica.
Este o oaza plina de liniste si un loc ideal pentru cei care doresc sa studieze varietatea florei, reprezentata prin specii autohtone, dar si prin unele care nu traiesc in mod normal in climatul din Romania.
Aici pot fi admirati bradul argintiu, molidul caucazian, salcamul japonez, nucul american, pinul de matase, scumpia, otetarul, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, teiul cu frunza mare, chiparosul de balta, iar laturile parcului de forma trapezoidala sunt alcatuite din alei realizate din molid, brad, carpen si salcam.
Peisajul este de vis mai ales primavara, prin aprilie-mai, cand inmuguresc si infloresc arbustii cu flori albe si rosii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul Dendrologic Arcalia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!