Pancreasul

Extras din referat

Pancreas-ul este un organ din aparatul digestiv si endocrin care indeplineste doua functii majore: exocrina (produce sucul pancreatic care contine enzime digestive) si endocrina (produce multi hormoni importanti, incluzand si insulina). Este o glanda situata sub stomac, de forma alungita, cu o greutate de circa 70 g. Are atat o secretie externa (exocrina) necesara digestiei, cat si o secretie interna (endocrina) necesare in reglajul glicemiei. Secretia externa numita si suc pancreatic, se varsa in intestinul subtire. Actiunea lui influenteaza in special substantele adipoase. Este bogat in enzime: amilaza (care transforma glucidele in glucoza), maltaza (maltoza, in glucoza), tripsina (care scoate aminoacizii pe rand din protide si peptide), lipaza (grasimile cu acizi grasi si glicerina), carbonati si bicarbonati de Na, care dau alcalinitatea sucului pancreatic. Secretia interna este insulina, care regleaza cantitatea de zahar din sange, retinand surplusul de glucoza sub forma de glicogen, la nivelul ficatului. Lipsa insulinei duce la o boala foarte grava, numita diabet zaharat. Pancreasul secreta enzime vitale pentru organism. In caz ca se consuma multe alimente prelucrate industrial, se solicita dirijarea unui numar mare de enzime in stomac si intestin. In felul acesta, este compromisa imunitatea, prin scaderea aportului enzimatic al functiilor imunitare. Enzimele au multiple roluri: de rupere a alimentelor in bucati mai mici; determina lantul reactiilor chimice care duc la nutrienti; sinteza unor substante; determina aglomerarea de atomi in molecule etc.
Cand pancreasul este bolnav, acesta devine ca o bomba atomica pentru organism. Splina isi dubleaza volumul si doare. La ecografie nu se observa ca pancreasul este bolnav. Tumoarea la pancreas este foarte periculoasa deoarece nu prea se vindeca.
pancreatitele acute cu dureri in epigastru, cu umflarea abdomenului (abdomen acut) datorita inflamatiei cailor biliare sau alcoolismului. Daca se blocheaza motricea intestinala, e necesara operatia. Pancreatitele hemoragice, aparute la persoane obeze in urma unui pranz abundent (pot duce la moarte) sau care apar in urma bolilor infectioase (oreion). pancreatita cronica este provocata de o obstructie partiala a canalului Wirsung (calculi, sarcoame), cu fecale albe si grasoase, cu resturi nedigerate de carne, cu diaree etc.
diabetul zaharat caracterizat prin neputinta organismului de a utiliza zaharul (glucidele), ceea ce duce la cresterea zaharului din sange, care este eliminat prin urina (glicozurie). Rolul principal in metabolismul (intrebuintarea) glucidelor il are hormonul pancreasului numit insulina. Inflamatia pancreasului, sau pancreatita, este probabil cea mai comuna boala a acestui organ. Disfunctia se poate rezuma la un singur sau mai multe episoade repetate sau poate deveni o boala cronica. Sunt multi factori asociati pancreatitei, printre care rani directe, anumite droguri, infectii virale, boli ereditare si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Pancreasul.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!