Osmoza Inversa de Rotatie si Osmoza Inversa Tip Spirala - Comparatie

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
A asigura apa adecvata, aerul si mancarea pentru echipajul care efectueaza misiuni in spatiu pe termen lung este o mare provocare pe viitor. Cea mai importanta este rezerva de apa potabila si controlul asupra apei reziduale produsa de achipaj. Reciclarea apelor reziduale pentru a produce apa potabila si apa menajera va fi un lucru esential pentru oamenii de la bordul navelor spatiale. Osmoza inversa a fost propusa sa fie utilizata intr-un sistem de recuparare a apei reziduale. Sistemele de osmoza tip spirala sunt des folosite in practicile industriale si in aplicatiile pentru desalinizare.
Filtrarea de rotatie este o metoda dinamica care prezinta avantaje fata de cealalta metoda. Filtrul este format dintr-un cilindru poros acoperit de o membrana de osmoza inversa. Apa purificata in urma procesului este colectat intr-un ax gol in centrul dispozitivului. Rotasia filtrului cilindric de osmoza inversa produce virtejuri Taylor in centrul dispozitivului care duce la scaderea concentratiei de polarizare.
Respingerea solutului de catre membranele de osmoza inversa este puternic influentata de proprietatile fizico-chimice ale solutului, ale membranei si ale solventului, in aceeasi masura si de catre masa de transfer, care e guvernat de fluxul invecinat membranei. 
Comparatia dintre cele doua sisteme de membrana este bazata in aceasta lucrare pe acelasi flux, in special compensind diferenta dintre suprafetele membranelor apartinand celor doua sisteme. 
Principalul obiectiv al acestei lucrari este acela de a compara caracteristicile filtrarii pe o perioada mai lunga de timp intr-o singura etapa, atit pentru osmoza inversa de rotatie, cit si pentru osmoza inersa tip spirala. Acest lucru se face in conditii ridicate de recuperare pentru un flux comparabil prin membrana. Rezultatele vor fi comparate in functie de declinul fluxului de permeat, procentul de recuparare, respingerea speciilor ionice si a componentelor organice din solutia de alimentare.
II. Materiale si metode
Pentru a mentine citeva aspecte asemanatoare in ceea ce priveste consistenta dintre cele doua sisteme, membrana ESPA a fost utilizata exclusiv in toate sistemele de comparatie. Membrana ESPA poseda un grad ridicat de respingere, flux ridicat, si disponibilitatea de a putea fi folosite in cele doua cazuri. Membrana din poliamida are un diametru de 0,33 nm si un pH intre 4-11. 
Pentru a crea un model de apa reziduala la bordul unei nave spatiale, a fost utilizat un procesor biologic de transformare a apei reziduale (BWPE). BWPE ersatz contine noua componente anorganice incluzind sodiu, potasiu, amoniac, sulfati, cloruri. Cele 14 componente organice contin cantitati mari de dextran si creatinina. 
In acest studiu experimentele au fost facute, utilizind sistemele de filtrare de osmoza inversa de rotatie si osmoza inversa tip spirala. Permeatul este fortat sa treaca prin membrana de osmoza inversa, acoperind un cilindru interior poros care se roteste in interiorul unui cilindru mai mare fara pori. Permeatul este colectat intr-un vas interior, in mijlocul dispozitivului. Permeatul este reciclat intr-un rezervor cu o capacitate de 20 litri (fig. 1a).
Experimentele osmozei inverse de rotatie au fost facute la o viteza de rotatie de 90 rpm, suprafata membranei pentru dispozitivul osmozei inverse de rotatie este de 158 cm2, iar volumul lui de 0,5 litri. Singurul element din sistemul de filtrare utilizat in osmoza inevrsa tip spirala este prezentat in fig. 1b.


Fisiere in arhiva (1):

  • Osmoza Inversa de Rotatie si Osmoza Inversa Tip Spirala - Comparatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!