Originea Si Evolutia Vertebratelor

Extras din referat Cum descarc?

Vertebratele cuprind animale a caror studiere are o mare importanta atat teoretica cat si practica. Pe baza studiului lor au fost formulate legile generale ale biologiei, ca: legile evolutiei filogenetice, ale dezvoltarii ontogenetice, legile anatomiei comparate si au condus la stabilirea unor contributii valoroase in ecologia si sistematica animala.
In antichitatea hindusa, in India, se cunoaste o prima incercare de clasificare a animalelor, de catre Dalvano, inca cu doua secole inainte de Aristotel. Egiptenii si asirienii, de asemenea cunosteau multe probleme din biologia, mai ales, a animalelor domesticite. In antichitatea greaca, insa, filozoful Aristotel (384-322) este primul care in lucrarea sa Istoria animalelor descrie 500 specii si face o clasificare a regnului animal apropiata de cea actuala, deoarece grupul animale cu sange cuprinde vertebratele de azi: om, patrupede vivipare, pasari, patrupede ovipare, cetacee si pesti, in opozitie cu animalele fara sange, care cuprind moluste, crustacei etc., adica nevertebrate.
Vertebratele sunt cordate inzestrate cu o miscare activa, care a avut ca urmare dezvoltarea organelor de miscare si a scheletului, a organelor de simt si a sistemului nervos. De asemenea hranirea activa a contribuit la dezvoltarea aparatului bucal. Ca urmare a acestor adaptari vertebratele ating cele mai mari dimensiuni si cea mai mare longevitate dintre animale.
Vertebratele au simetrie bilaterala si corpul format din trei regiuni: cap, trunchi, si coada. Membrele sunt neperechi (ciclostomi si pesti) si perechi, inotatoarele pectorale si abdominale la pesti si membrele pentadactile la tetrapode. Metameria se observa la schelet (scleromerie), musculatura (miomerie), sistemul nervos (neuromerie) si aparatul circulator (hemomerie). Epiderma este pluristratificata, iar derma este de natura conjunctiva. Scheletul axial este alcatuit din notocord si coloana vertebrala metamerizata, alcatuita din vertebre (de unde si numele de Vertebrata), la care sunt articulate coastele. In jurul creierului se afla craniul (de unde numele de Craniata). Muschii scheletului au fibre striate. Sistemul nervos central este alcatuit de maduva si encefal. Ochiul, cu structura complexa, deriva in parte din encefal. Urechea interna are functie dubla, statica si auditiva. In seria vertebratelor cefalizatia, (dezvoltarea capului) se accentueaza o data cu cresterea creierului si a organelor de simt. Ficatul are structura masiva. Aparatul respirator deriva din peretele faringelui. Miscarile respiratorii sunt datorita muschilor. Sangele contine eritrocite cu hemoglobina, iar aparatul circulator este inchis. Inima are cel putin doua camere. Aparatul excretor este format din rinichi si uretere. Glandele endocrine sunt foarte dezvoltate. Sexele separate, au o singura pereche de gonade. Gonoductele deriva din ureterele primitive. Dezvoltarea embrionara are o durata si faze de Dezvoltare, care difera in functie de cantitatea de vitelus. Ouale ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Originea Si Evolutia Vertebratelor
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!