Nutrienti ca Bioconstituienti

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE IN NUTRITIE
Organismele vii se afla in stransa dependenta de arealul existential, prin ceea ce se denumeste cu un termen generic ,,mediul inconjurator".
Intre organism si mediu exista un continuu schimb de materie, energie si informatie, schimb care se afla la baza desfasurarii tuturor proceselor biologice. In aceasta maniera se asigura mentinerea si perpetuarea asa numitelor ,,caracteristici dinamice ale proceselor biologice" : metabolismul, cronobiochimia, homeostazia si homeorezia.
La desfasurarea normala a proceselor biologice concura factorii de mediu esentiali intre care se mentioneaza aerul, apa si alimentele. Esentialitatea alimentelor rezida in aportul de substante nutritive necesare desfasurarii tuturor proceselor vitale. 
Nutritia este ,,stiinta alimentului, a nutrientilor si actiunii acestora, a interactiilor si echilibrului in relatie cu sanatatea si boala, precum si a proceselor prin care organismul ingera, digera, absoarbe, transporta, utilizeaza si excreta substantele alimentare".
Se estimeaza ca nutritia este o stiinta de sine statatoare care a fost recunoscuta de comunitatea stiintifica doar in deceniul al patrulea al acestui secol. Odata cu infiintarea primului ,,Institut de Nutritie" in U.S.A. in anul 1934. Nutritia umana a fost recunoscuta ca o disciplina stiintifica distincta.
Intr-o maniera simpla nutritia s-a definit ca ,,stiinta hranirii corecte a corpului sau studiul efectului alimentelor asupra organismului viu".
PRODUSELE ALIMENTARE SI ALIMENTATIA OMULUI
Alimentul este un produs in stare naturala sau prelucrata care, inainte de toate, trebuie sa fie salubru si care contine substante nutritive necesare organismului pentru intretinerea activitatilor vitale. 
Acesta poate fi caracterizat si ca un amestec de substante organice si anorganice, necesare organismului uman, dar si substante indiferente si chiar antinutritionale. 
Alimentele consumate de om trebuie sa contina:
- protide; 
- glucide;
- lipide;
-vitamine;
-saruri minerale; 
-apa;
-fibre alimentare; 
Alimentele - sunt substante procesate sau neprocesate destinate pentru nutritia umana si menite a satisface necesarul trofic si necesarul energetic in vederea mentinerii functiilor vitale, asigurarea cresterii si dezvoltarii, pastrarea aptitudinilor pentru activitatile fizice si psihice. Evident consumul de alimente implica administrare exclusiv orala.
NUTRIENTII 
Substantele prezente in alimente sunt denumite cu termenul generic de ,,nutrienti alimentari" ,,principii nutritive" sau ,,principii alimentare" folosindu-se uzual si termenii de ,,trofine" . 
Nutrientii alimentari sunt substante active cu proprietati energetice si plastice. Pentru ca procesele metabolice care intretin viata si care genereaza energia necesara tuturor activitatilor sa se desfasoare la parametri normali, este necesar ca cantitatea nutrientilor cat si raportul dintre ei, sa se afle la nivele optime.
Metabolismul se realizeaza in interiorul celulelor, iar substantele importante care provin din alimente trebuie sa ajunga din tubul digestiv in sange si de aici in spatiul interstitial, iar apoi trec de membrane in interiorul celulelor.
Nutrientii din alimente reprezinta acei compusi exogeni care dupa digestie si absorbtie participa la metabolism, proces indispensabil vietii.
Nutrientii (principiile nutritive) variaza sub raportul compozitiei si cuantumului de la un aliment la altul. Din acest considerent asigurarea necesarului de nutrienti se face printr-o ratie alimentara echilibrata si complexa.
Intre nutrienti, dependent de cuantumul acestora in produsele alimentare si de rolul fiziologic si biochimic, se disting:
a. macronutrientii: 
- glucidele
- lipidele
- protidele; 
b. micronutrienti:
- compusi minerali de interes biologic (biomineralele) 
- vitaminele;
c. alti nutrienti: 
- apa
- fibrele alimentare
- substante biologic-active
CANTITATEA SI RAPORTUL OPTIM DINTRE NUTRIENTI
Intre principalii nutrienti din alimente trebuie sa existe un anumit raport, care trebuieste individualizat in functie de varsta, efort, starea de sanatate, sex.
In principiu, un raport intre glucide, proteine si lipide de 10:2:1 este corespunzator.
Se considera ca pentru stabilirea raportului si a cantitatii de nutrienti, trebuie sa se porneasca de la proteina, substanta fundamentala, pentru care organismul nu poseda organe de rezerva, decat celulele insele. Din acest motiv, aportul de proteine, de fapt de aminoacizi esentiali, trebuie sa se realizeze echilibrat si uniform.
Specialistii in nutritie conchid ca daca in 1970, un adult avea nevoie in medie de 1,4 g proteine/kg corp, in 2000, acest necesar a scazut la 0,75g proteine/kg corp, adica aproape s-a injumatatit. Cantitatea necesara de proteine difera de la individ la individ, mai ales in functie de varsta si de efortul depus.
Necesarul de proteine in functie de varsta si de efortul depus, este prezentat in tabelul de mai jos.
Cale parcursa de un principiu alimentar cu valoare de nutrient, este urmatoarea:
ALIMENT -> DIGESTIE -> ABSORBTIE DIGESTIVA -> CIRCULATIE ->ABSORBTIE CELULARA -> NUTRITIE CELULARA


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutrienti ca Bioconstituienti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!