Noțiuni de sistematică zootehnică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Toate animalele domestice provin din cele salbatice, stadiul de tranzitie nefiind foarte bine cunoscut.

Strict tehnologic, domesticirea a reprezentat trecerea sub controlul omului a alimentatiei, ingrijirii, dar mai ales a reproducerii si evolutiei lor. Trecerea sub ingrijirea omului a provocat animalelor domestice si modificari morfostructurale, asociate cu pierderea unor arme de aparare impotriva mediului (imbracamintea piloasa, textura pielii, depozite de grasime). Omul creste animale din Clasele Mammalia (vaca, calul, porcul, oaia, capra, iepurele de casa), Aves (gaina, rata, gasca, curca), Pisces (crapul, pastravul.) si Insecta (albina si viermele de matase). Specia este totalitatea generatiilor care provin dintr-un stramos comun (filogenie), cu dezvoltare asemanatoare (ontogenie), cu ereditate asemanatoare si care, prin selectie naturala, sub influenta mediului, s-a diferentiat de celelalte vietuitoare (Traian Savulescu). Caracterele de specie. Orice particularitate a organismelor sau a grupelor de organisme, prin care acestea se aseamana cu cele ce apartin aceleiasi grupe sau se deosebesc de organismele din alte grupe poarta denumirea de caracter taxonomic. In masura in care acestea servesc la diferentierea speciilor, poarta si denumirea de caractere de specie, care se impart in 5 grupe, dupa cum urmeaza.

Caracterele morfologice se refera la insusirile legate de aspect, forma si macro sau microstructura: culoarea parului la mamifere si a penajului la pasari; scheletul (nr. vertebre, coaste); structura organelor genitale; numarul, forma si marimea cromozomilor etc.

Caracterele fiziologice folosite ca mijloace taxonomice, mai importante, sunt cele metabolice, serologice si fecunditatea.

In general, indivizii apartinand aceleiasi specii se fecundeaza si dau nastere unor produsi normali, care se reproduc normal. In cazul imperecherii indivizilor din specii diferite se intalnesc mai multe situatii: Numarul speciilor de animale existente pe glob se aproximeaza la 1, 2 milioane (din care 850 mii apartin clasei insectelor). Speciile domestice ce intereseaza sectorul zootehnic din tara noastra si prezinta importanta economica sunt restranse si, din punct de vedere sistematic, fac parte din increngatura Chordata, subincrengatura Vertebrata, clasele Mammalia, Aves si Pisces.

Clasa Pisces (pesti) include ordinele Teleosteeni (crapul, carasul, linul, somnul, stiuca, salaul, pastravul, macroul) si Acepenseridae (morunul, nisetrul, cega, pastruga). Ne mai intereseaza increngatura Arthropoda in care sunt incluse (clasa Insecta) familiile Bombycidae (Bombix mori = viermele de matase) si Apidae (Apis melifica = albina). Actualele animale domestice si formele salbatice care le corespund au origine comuna. Animalele domestice ce provin dintr-o singura forma salbatica au origine monofiletica; daca provin din doua sau mai multe forme salbatice au origine difiletica (sau polifiletica). Sistematica speciilor este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni De Sistematica Zootehnica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 568 cuvinte
Nr caractere:
10 065 caractere
Marime:
48.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
zootehnie, animale
Predat:
la liceu
Sus!