Nevoia De Vitamine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pornind de la studiul unor boli carentiale (scorbut, beri-beri, pelagra, rahitism) savantul polonez Kazimir Funk a descoperit ca aceste afectiuni sunt cauzate de lipsa din alimentatie a unor factori nutritivi esentiali, pe care i-a numit vitamine.

Acestea sunt definite ca substante organice strict necesare vietii si reproducerii, aduse, in general, din exterior, o data cu alimentele. Ele sunt active in cantitati foarte mici (< 1mg/zi), iar lipsa lor din organism, insuficienta sau concentratia crescuta dau nastere unor tulburari metabolice mai mult sau mai putin grave.

Cel mai bine este ca vitaminele sa nu fie administrate fara a cere sfatul medicului. Este deja stabilita doza zilnica de vitamine si ea poate fi modificata (crescuta de catre medic, in functie de necesitatile fiecarui organism, de reumatismul, conditiile ambientale, de stres, varsta, sex etc). Se apreciaza ca vitamine, precum vitamina E si C, contribuie la o mai buna adaptare a organismului la conditiile de stres. De aceea cercetatorii au considerat necesar ca dozele de administrare ale acestora sa fie crescute: 15mg in loc de 12mg/zi pentru vitamina E sau 100mg, in loc de 75mg/zi pentru vitamina C. Aportul de acid folic poate fi imbunatatit, consumand multa salata sau drojdie. Alimentatia echilibrata asigura, in general, aportul de vitamine necesar bunei functionari a organismului. Exista insa situatii fiziologice, in care doza zilnica de vitamine trebuie suplimentata: este cazul gravidelor si persoanelor de varsta inaintata. De asemenea, trebuie sa se tina seama de persoanele care sufera de boli ce implica un regim alimentar special, de cei care sufera de boli cronice cum ar fi: diabetul, reumatismul, alergii sau cancer. Este foarte simplu: din cauza nicotinei care distruge vitaminele. La fiecare fum o persoana inhaleaza miliarde de radicali liberi. Pentru a-i putea neutraliza, organismul are nevoie de un ajutor din afara: antioxidanti. Din acest motiv trebuie sa se consume 150 mg de vitamina C pe zi si, de asemenea, vitamina E.

Exista ucigasi de vitamine?

Da. Printre produsele care elimina rapid vitaminele din corp sunt cafeaua si ceaiul negru. Si in cazul in care organismul nostru este obligat sa digere mancare prea grasa, se elimina vitamina C si E.

Preparatele auxiliare sunt necesare? Nu, in cazul in care consumati 500g de legume si fructe pe zi, impartite in cinci portii. Aceasta cantitate este suficienta pentru a va mentine in forma.

Necesarul zilnic de vitamine Toti stim ca avem nevoie de vitamine: intregul organism se poate resimti fundamental, daca alimentatia noastra este carentata. Fara vitamine suntem mai tristi, mai apatici, mai fara chef de viata si miscare. Alimentatia moderna, mai cu seama cea de tip fast-food, sare adeseori necesarul zilnic de vitamine.

De dragul frumusetii si a sanatatii noastre, trebuie sa ne intoarcem la sursele clasice de vitamine, ca la un eden ravnit, esential.

Tonice si vitaminizante Inca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nevoia De Vitamine
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 182 cuvinte
Nr caractere:
5 887 caractere
Marime:
11.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!