Neuronul - Celula-Cheie în Organism

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Neuronul este celula care coordoneaza cea mai mare parte din activitatea reflexa a organismului fara neuroni,, nu am gandi,, nu am simti practic nu am trai 
De aceea putem spune ca neuronul este celula"cheie " din organismul nostru. 
Desi simpla la prima analiza,, neuronul prezinta foarte multe particularitati, care il deosebesc de celelalte celule ale organismului.Este celula care nu se regenereaza,,, odata ce moare,, in locul ei nu mai apare alta. Formaza unul dintre cele mai importante tesuturi ale organismului si anume tesutul nervos Fara neuroni,,, am fi simpli roboti 
Caracteristicile celulei
Celula prezinta mai multe caracteristici si poate fi clasificata dupa mai multe criterii. Celula reprezinta elementul anatomic, fiziologic si genetic al tuturor organismelor. Celulele se grupeaza, formeaza tesuturi, iar tesuturile organe si sisteme de organe. Fiecarui tesut ii corespund un anumit tip de celula , ceea ce face ca organismul nostru sa dispuna de sute de tipuri de celule.Celula poate fi atat procariota (organizare simpla) si eucariota(organizare compleza)
Neuronul- tipuri, clasificare
Neuronul reprezinta unitatea de baza structurala, functionara si fiziopatologica a Sistemului Nervos. Unitatea fiziologica functionala rezulta din faptul ca un neuron este in stare sa receptioneze si sa transmita in sens aferent o excitatie oarecare.
Neuronii pot fi clasificati dupa mai multe criterii, si anume :
Dupa numarul de expansiuni pe care le prezinta ,neuronii pot fi :unipolari , bipolari, pseudopolari, multipolari. Dimensiunile neuronului difera in functia de zona in care sunt situati. Forma si dimensiunea acestora este de regula de ordinea milimicronilor. Cele mai mari celule sunt celulele piramidale gigantice Betz din aria motoare a cortexului cerebral, care ating dimensiuni de 120 microni cu o dendrita aplicata lunga si groasa si un axon de 50 cm sau mai mult. Dupa functiile pe care neuronii le indeplinesc , acestia pot fi : neuroni senzitivi (somatosenzitivi si viscerosenzitivi) intalniti in ganglionii spinali si cranieni , in mucoasa olfactiva; neuroni motori ( somatomotori si visceromotori) intalniti in coarnele laterale si posterioare a maduvei spinarii; neuronii de asociatie (interneuroni) se intalnesc in axul cerebro-spinal , axonii lor nu parasesc axul. Un alt criteriu este dat de locul in care sut situati neuronii si anume neuroni din cerebel a ) neuroni somatocroni, bogati in protoplasma, ca neuroni motori din scoarta creierului, si coarnele neuroniilui Purkinje
b ) neuronii citocromi, neuroni granulari din cerebel ;
c) neuronii cariocromi, ca neuroni granulari din stratul granular intern si extern al scoartei cerebrale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Neuronul - Celula-Cheie in Organism.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!