Modalități de diseminare a plantelor pe Terra

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Diseminarea activa
2.1. Autocoria
3. Diseminarea pasiva
3.1. Anemocoria 
3.2. Hidrocoria
3.3. Zoocoria 
4. Rolul omului in diseminare
4.1. Actiuni voluntare
4.2. Actiuni involuntare
5. Obstacole naturale in diseminare


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Organismele de pe suprafata terestra se raspandesc pe mai multe cai: fie prin mijloace proprii (diseminare activa), fie cu ajutorul factorilor naturali externi (diseminare pasiva).
O specie se intinde atat cat ii permite conditiile de existenta si obstacolele naturale. Dupa modul in care isi raspandesc fructele si semintele, plantele se impart in doua categorii si anume: autocore si alocore. 
Plantele autocore isi raspandesc semintele prin mijloace proprii, pe cand cele alocore isi raspandesc fructele si semintele cu ajutorul unor agenti straini, drept care plantele se numesc anemocore, zoocore si hidrocore. In cazul in care aceste posibilitati de raspandire sunt reduse, perpetuarea organismelor este asigurata printr-o capacitate de inmultire foarte mare, ori printr-o rezistenta sporita la conditiile severe de viata.
Diseminarea activa
Se refera la plantele care-si raspandesc semintele prin imprastiere datorita unor mijloace active, in urma carora semintele sunt aruncate la o distanta destul de mica prin explozia capsulei. Categoria aceasta de plante care isi raspandeste semintele prin imprastiere datorita unor dispozitive mecanice poarta numele de plante autocore. Ele se dezvolta pe o suprafata foarte restransa, ceea ce face sa aiba o densitate mare si totodata o mare capacitate de aparare impotriva altor specii din afara. Ca exemplu: plesnitoarea, piersicelul sau slabanogul, ciocul berzei, toporasul.
Plesnitoarea (Ecbalium elaterium)
Piersicelul sau slabanogul (Impatiens nolitangere)
Ciocul berzei (Geranium pratense)
Toporasul (Viola odorata)
Autocoria se intalneste predominant si la animale. Asa balenele si delfinii inoata cu usurinta, strabatand imense suprafete marine, iar dintre animalele terestre vulpea, lupul, liliecii, lacusta calatoare se intalnesc pe spatii geografice intinse. 
De asemenea, unele pasari ce zboara cu viteze foarte mari ajung sa-si extinda foarte repede aria lor de raspandire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de diseminare a plantelor pe Terra.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!