Mitocondria

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mitocondria este responsabila cu transformarea nutrimentelor in energie ce permite moleculelor de Adenozin Trifosfat (ATP) sa umple activitatile celulei. Aceasta functie cunoscuta si ca respiratia aeroba, este motivul pentru care mitocondria este numita uzina energetica a celulei. Mitocondria este un organit celular neobisniut care contine acid dexosiribonucleic (ADN), gasit in general la nucleul celulei, si ribozomi. Aceasta mai produce si proteine care abunda in citoplasma. In mitocondrie, ADN ul dirijeaza ribozomii in asa fel, pentru ca acestia sa produca proteine, care in mare majoritate functioneaza ca enzime, sau catalizatori biologici, in productia de Adenozin Trifosfat (ATP). Numarul mitocondriilor intr-o celula difera in funtie de rolul celulei (functia acesteia). Celulele cu particularitati in solicitarea de energie, de catre organism, cum ar fi celulele muschilor, au mai multe mitocondrii ca oricare alta celula.

Un mitocondrion (scheletul mitocondriei) este de obicei lung si subtire, dar poate fi vazut la microscopul electronic, sub forma de fasole sau ovala. Marimea acesteia este intre 0, 5- 1 microni. Scheletul mitocondriei are o membrana dubla care formeaza un sac in interiorul altui sac. Membrana fina din exterior stocheaza numeroase proteine transportabile, care expediaza materialele in interiorul si in afara mitocondrionului. Regiunea dintre membranele externe si interne, care este umpluta cu lichid, este cunoscuta sub numele de compartimentul extern. Membrana interna are numeroase indoituri (cute) care se numesc cristae. Acestea sunt partile sintezei ATP- ului, si structura lor pliata creste aria unde sinteza ATP- ului are loc. Proteinele transportabile, moleculele numite lanturi de electroni, si enzimele care sintetizeaza ATP- ul se afla de-a lungul moleculelor care se afla in cristae. Acestea (cristae) inchid o regiune umpluta cu lichid cunoscuta sub numele Matricea, care contine un numar mare de enzime care sunt folosite in procesul de respiratie aeroba.

Functia de baza a mitocondriei este sa creeze energie pentru activitatea celulara pe langa procesul de respiratie aeroba.

In acest proces, glucoza este sfaramata de catre celulele din citoplasma pentru a forma un acid piruvic, care este transportat in mitocondrion. Intr-o serie de reactii, in care o parte este numita ciclul acidului citric sau ciclul Krebs, acidul piruvic reactioneaza cu apa pentru a produce dioxid de carbon (CO2) si zece atomi de hidrogen.

Acesti atomi de hidrogen sunt transportati pe o cariera transportoare speciala de molecule, numite coenzimi, spre cristae, unde acestea sunt donate lantului de transport al electronilor.

Acest lant de electroni separa electronul si protonul in fiecare din cei zece atomi de hidrogen.

Cei zece electroni separati sunt trimisi prin lantul transportor si unii, eventual, se combina cu oxigenul (O2) si cu protonii pentru a forma apa (H2O). Energia este eliberata in timp ce electronii curg din coenzimi de-a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mitocondria
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 282 cuvinte
Nr caractere:
6 743 caractere
Marime:
172.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!