Miscarea si Alimentatia, Factori de Mentinere a Sanatatii Omului Contemporan

Extras din referat Cum descarc?

Istoria societatii omenesti consemneaza prezenta practicarii exercitiilor fizice in viata sociala a tuturor oranduirilor sociale.
Aceasta prezenta chiar daca in unele stadii ale dezvoltarii societatii omenesti avea un caracter mai restrans, iar in altele mai larg, a fost permanent legata de ideea perfectionarii omului din punct de vedere fizic si corporal, ca element important al societatii, al pregatirii pentru exigentele vietii sociale.
Marturii ale culturii popoarelor antice, exprimate prin grafica, pictura, sculptura, opere literare sau stiintifice, infatiseaza omul armonios dezvoltat, puternic, agil, rezistent si indemanatic in miscari, insusiri dobandite intotdeauna in urma practicarii unui ansamblu de exercitii fizice, anume intocmit si exersat.
Orientarea practicarii exercitiilor fizice spre realizarea unor asemenea finalitati este intalnita de-a lungul tuturor stadiilor dezvoltarii societatii omenesti, inclusiv in viata sociala contemporana.
Cu alte cuvinte intreaga evolutie a practicarii exercitiilor fizice demonstreaza ca aceasta a constituit si constitue si in ziua de astazi o activitate permanenta orientata spre perfectionarea indicilor dezvoltarii fizice a omului, a capacitatii de miscare si nu in ultimul rand de mentinere si intarire a sanatatii.
Prin exercitiile fizice practicate, omul zilelor noastre urmareste imbunatatirea indicilor morfologici ai organismului, ( musculatura si aparatul osteo - articular ), ai marilor functii, ( circulatia si respiratia ), ca elemente de baza a dezvoltarii fizice pe de o parte si a capacitatii motrice a oamenilor, concretizata in priceperi si deprinderi motrice, (diferite variante de mers, alergare sarituri si aruncari ) si in calitatile motrice ( viteza, indemanare, rezistenta, forta ), pe de alta parte.
Se poate spune ca exercitiul fizic practicat in mod organizat, la orele de educatie fizica, cat si in mod independent, reprezinta prin continut o activitate sociala cu un real si puternic caracter biologic, contribuind intr-un mod determinant la mentinerea si intarirea sanatatii.
Fara a diminua cu nimic caracterul biologic al exercitiului fizic si al sportului, ca activitati sociale, ele nu pot fi nicidecum intelese ca indeplinind numai functii de ordin biologic, ci dimpotriva si importante functii educative, contribuind la formarea personalitatii omului.
Exercitiile fizice exercita asupra corpului omenesc o serie de influente binefacatoare.
Acestea au fost studiate si grupate dupa diferite criterii, in: influente locale si generale, imediate sau tardive, rapide sau lente, trecatoare sau stabile etc.
Se considera ca impartirea in efecte morfogenetice, fiziologice si educative este mai utila.
Aceste efecte au pentru oamenii sanatosi o valoare profilactica, iar pentru unele categorii de bolnavi, convalescenti si deficienti o valoare terapeutica apreciabila.
Efectul morfogenetic al exercitiului fizic este cu atat mai favorabil cu cat activitatea fizica incepe mai timpuriu si continua pe o durata cat mai lunga.
Efectul benefic al exercitiului fizic se manifesta asupra elementelor constitutive ale aparatului locomotor, adica oase, articulatii si muschi.
In general, exercitiile fizice dinamice, vii, ample si de scurta durata, executate frecvent, alternate cu miscari de relaxare si respiratii profunde, sunt stimulatoare.
Daca pentru obtinerea efectelor morfogenetice este nevoie de eforturi intense pe o lunga perioada de timp, efectele fiziologice se obtin mult mai usor si repede. Orice exercitiu fizic produce reactii fiziologice rapide si trecatoare.
Exercitiile fizice produc efecte fiziologice stabile numai printr-un antrenament metodic si de lunga durata.
Efectele fiziologice ale exercitiului fizic se resimt in primul rand in domeniul locomotiei, dezvoltand muschii, intarind sistemul osos si imbunatatind functiile articulare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miscarea si Alimentatia, Factori de Mentinere a Sanatatii Omului Contemporan.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!